Fen bilgisi öğretmenlerine ders destek materyali hazırlama ve kullanma becerisi kazandırmaya yönelik bir çalışma
A study for science teachers to develop their information and skills about designing and using instruction sustaining materials
- Tez No: 155838
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞRUL SESLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Eğitimi, Hizmet İçi Eğitim Programı, Ders Destek Materyali VI, Science Education, Inservice Education Program, Instruction Sustaining Materials. VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Gelişen eğitim sisteminde; iyi tasarlanmış araç-gereçlerin ve materyallerin kullanılmasıyla öğrencilerin soyut ve karmaşık kavramları daha kolay öğrenebildikleri bilinmektedir. Bu yolla yürütülen eğiti tn-öğretim etkinliklerin nitelikli olabilmesi için en önemli etken öğretmenlerdir. Öğretmenlerin geliştirilen her türlü bilgiye ulaşabilmeleri için kendilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu bağlamda, hizmet içi eğitim kurslarının öğretmenlerin gerekli davranışları kazanabileceği önemli etkinlikler olduğu söylenebilir. Bu çalışma fen bilgisi öğretmenlerine ders destek materyali hazırlayabilirle ve kullanabilme becerilerini geliştirmeye yönelik bir lıizmet içi eğitim programı geliştirmek ve uygulamak amacıyla planlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Trabzon ilinin çeşitli bölgelerinde görev yapan 20 fen bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Bu öğretmenlerle hizmet içi eğitim ihtiyaçları ile bu kurslara bakış açılarını belirlemek için yan- yapılandınlmış mülakatlar ve ihtiyaç belirleme anketi uygulanmıştır. Aynca örneklemdeki öğretmenlerden on sekizine hizmet içi eğitime karşı tutumlarını belirlemek amacıyla tutum anketi uygulanmıştır. Elde edilen veriler kapsamında fen bilgisi öğretmenlerine ders destek materyali hazırlayabilme ve kullanabilme becerilerini geliştirmeye yönelik bir hizmet içi eğitim programı hazırlanmıştır. Örneklemde yer alan 6 öğretmen ile yedi hafta yirmi sekiz saatlik bir kurs programı yürütülmüştür. İhtiyaç belirleme sürecinde öğretmenler yeniden yapılanma sonrasında ağırlık verilen yeni öğretim yöntem-teknikleri ve uygulanma şekilleri ile ilgili konularda ihtiyaç belirtmişlerdir. İlgili konularda yürütülen hizmet içi eğitim kursunda öğretmenler önemli düzeyde kazanım sağladıkları ve kazandıkları bilgileri kullanmaya istekli olmaları nedeni ile kursun planlanması aşamasında amaçlanan hedeflere ulaşıldığı söylenebilir. Bu türden bir hizmet içi eğitim kursunun başarılı olabilmesi için kursun planlama aşamasında katılımcı öğretmelerin ihtiyaçları dikkate alınmalı ve kurs yerci düzeyde akademik destek ile hazırlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study for Science Teachers to Develop Their Information and Skills About Designing and Using Instruction Sustaining Materials It is known that, through the varying and developing education system, student's learning of abstract and complex concepts can be provided easily by using well-designed device and materials. The most important factors for effective education, by this way, are teachers. They must also modify themselves to achieve the knowledge in developing education system. In this respect, inservice training is one of the important activities by which teachers can acquire these attributes. This study was planned to develop and apply an inservice training program intended for science teachers to give them the chance to develop their information and skills about designing and using instruction sustaining materials (ISM). Research sample of this study consists of 20 science teachers from Trabzon. A need assessment questionary and a semi- structured interview was applied to determine teachers' inservice need and their views about such courses. Also an attitude inquiry about inservice training was applied to 18 teachers from the sample. According to the findings, an inservice training program, intended for teachers to develop their information and skills about designing and using ISM, has been prepared. 6 teachers from Akçaabat attended a seven week-28 hours course program. Teachers have put out their needs about the new instruction method-techniques and their applications through the need assessment period. It's obvious that teachers have a rich and applicable knowledgement after this inservice course and so the goals of the design have been reached. For being successful! in such inservice courses, the fundamental points are either to make a need assessment through the design of the study or local academic support for the design.