Trafikte insan unsuru, alkol ve hızın sürücüler üzerindeki etkileri ve denetimi
The influence of human element, alcohol and speed on drivers and inspection
- Tez No: 155992
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KURTULUŞ BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Trafik, İnsan, Alkol, Hız, Denetim
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
TRAFİKTE İNSAN UNSURU, ALKOL VE HIZIN SÜRÜCÜLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE DENETİMİ (Yüksek Lisans Tezi) İbrahim EROL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2004 ÖZET İnsanlar ulaşımı, vazgeçilmez olarak belirlerken, ulaşımda da rahat, hızlı, güvenli ve ekonomik olma seçeneklerini ölçü olarak almışlardır. İstenen bu özelliklere uygun olarak da çözümler aramışlardır. İnsanlar ulaşım ihtiyacının ezici çoğunluğunu, toprak yüzeyi eksenli olarak belirlerken, ulaşım alanlarının güvenliğini sağlamak birinci öncelikli hedefler arasında görmüşlerdir. Bu nedenle ulaşımın sağlandığı alanları kullanan kişi, araç ve çevre şartlarının güvenli kılınması gerekmektedir. Güvenliği sağlanamayan bölgeler, insanın zamanla başka bölge veya alanlara kaymasına neden olmuştur. Ulaşım ihtiyacının ezici olarak karşılandığı, karayollarında yeterli güvenlik sağlanamaması durumunda bu bölgeler tehlikeli alanlar haline gelmekte ve insan yaşantısını olumsuz etkilemektedir. Karayollarının güvenliğinin sağlanması bu bölgeleri kullanan insanlardan geçmektedir. Trafiğin bileşenleri olarak araç, yol ve insan olarak kabul edilmektedir. Ancak bu üç unsurun merkezinde insan bulunmaktadır. İnsan unsurunun gereksinimleri, dikkate alınmadığında oluşturulan kombinezonlar hep yalnız kalmakta ve terk edilmektedir. İnsan merkezli yaklaşımlarla oluşturulan bölgeler, hep cazibe merkezi haline gelmiştir. Ancak insanlar zamanla ortak yaşadıkları alanları kullanırken diğer kişilerin yaşam haklarına veya güvenliklerine yeteri kadar saygı göstermemiş hatta bu davranışlarına cezai müeyyideler uygulanmadığızaman artarak devam ettiği görülmüştür. Bunun en güzel örneği trafikte alkol ve hız ihlallerinin ne gibi sonuçlar doğurduğu her gün gazete ve televizyon haberlerine bakıldığı zaman kolaylıkla görülmesine rağmen insanlar tarafindan ihlal edilmeye devam edilmektedir. Bu çalışmada trafikte insan unsuruna bağlı olarak alkol ve hızın sürücüler üzerindeki etkisi araştırılarak alınması gerekli olan tedbirler araştırılmıştır. Bilim Kodu :500.10.23
Özet (Çeviri)
Ill THE INFLUENCE OF HUMAN ELEMENT, ALCOHOL AND SPEED ON DRIVERS AND INSPECTION (M.Sc.Thesis) Ibrahim EROL GAZİ UNIVERSTY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECNOLOGY June 2004 ABSTRACT People have seen maintaining safety of travel areas as their prior target since they have chosen to meet their travel need on ground surface basis. That is the reason why it has been essential to ensure the safety of the driver, vehicle and environment conditions. People have had to move to other regions and areas when they can not ensure the safety of their travel areas. When highways through which transport needs are met to the largest extent were not safe enough, these areas become dangerous and affect human life negatively. The most important agent to maintain the safety of highways is the human element using them. The components of traffic are vehicle, road and human element. However, at the centre of this trio is the human element. The combinations that have not taken the needs of the human element as essential have always been abandoned. Regions that have been designated in line with human centred approaches have always been appealing. However, people have, not respected others rights to live and security needs enough; and they have insisted on doing so when they were not penalised for their offences. Although the outcomes of traffic offences like alcohol and speed can best be seen in daily newspapers or TV newscasts, people continue to commit these offences. In this study by doingIV research on the effect of alcohol and speeding on drivers depending on the human factor, the majors to be taken have been decided. Scinece code Key words Page Number Adviser 500.10.23 Traffic, Human, Alcohol, Speed, inspection. 141 Assos.Prof. Dr.Kurtuluş BORAN