DEA/AHP Sıralımetodu ile İran Amir Kabir Üniversitesi fakültelerinin etkinlik ölçümü
Performance measurement of İran Amir Kabir Universty faculties using hierarchical DEA/AHP methodlogy
  1. Tez No: 156000
  2. Yazar: BABAK DANESHVAR ROUYANDEGN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, DEA, DEA/AHP, Etkinlik ölçümü, Tam Sınıflandırma
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
DEA/AHP SIRALI METODU İLE İRAN AMİR KABİR ÜNİVERSİTE FAKÜLTELERİNİN ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ ( Yüksek Lisans Tezi ) Babak DANESHVAR ROYENDEG GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MAYIS 2004 ÖZET Bu tezde, İran'da bulunan Amir Kabir üniversitesindeki fakültelerin etkinlikleri DEA/AHP tekniği ile ölçülmüştür. Bu amaçla üniversite kampusunda bulunan 13 fakülte ele alınmıştır. Fakülteler belirlendikten sonra etkinlik ölçümünü en iyi yansıtabilecek değişkenler seçilmiş ve ilgili veriler derlenmiştir. Sonra iki aşamalı bir metotla önce veri zarflama analizi (DEA) modelleri kurulmuş bu modellerin çözümleri LINDO programında yapılmış, ikinci aşamada AHP tekniği ile tam sınıflandırma yapılmıştır. Elde edilen etkinlik sırasına göre, fakültelerin daha etkin hale gelebilmeleri için gereken öneriler sunulmuştur. Bilim kodu : 919
Özet (Çeviri)
11 PERFORMANCE MEASUREMENT OF IRAN AMIR KABI R UNIVERSITY FACULTIES USING HIERARCHICAL DEA/AHP METHODLOGY (M.Sc. Thesis) Babak DANESHVAR ROUYENDEGH GAZI UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY MAY 2004 ABSTRACT The performance of faculties in Iran of Amir Kabir University is measured by means of DEA/AHP technique. For this purpose, 13 faculties of the university are considered. After the faculties are determined, the variables, by which the efficiency measure can be reflected best, are selected and the related data are collected. Then with the two phased method, data envelopment analysis (DEA) models are builded and solved by LINDO program, and full ranking are performed by using AHP method, respectively. According to the obtained efficiency sequence, some suggestions are presented in order to make faculties operate more efficiently. Science Code: 919 Key Words : AHP, DEA, DEA/AHP, Performance Measure, Full ranking Page Number: 125 Adviser : Prof. Dr. Serpil. Erol