Dissemine intravasküler koagülasyon ve sepsiste global fibrinolitik kapasite ile diğer laboratuvar parametrelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 156446
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET FAİK ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: GFK, DİK, Sepsis, GFC, DIC, Sepsis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
1. ÖZET Sepsis ve onun komplikasyonlarmdan olan Dissemine İntravasküler Koagülasyon (DÎK) çocukluk çağında hala önemli birer morbidite ve mortalite nedenidirler. Sepsis ve klinik olarak tespit edilebilen DİK'in tedavisinin zorluklan, maliyetinin ve mortalitesinin yüksekliği düşünüldüğünde bu hastalıkların zamanında teşhis edilmesinin ve hatta öncesinde tahmin edilmesinin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır. Biz de bu hastalıkların erken ve güvenilir teşhisine katkıda bulunmak amacıyla 24'ü sepsisli, 36'sı DÎK ve sepsisli, 20'si de kontrol grubu olmak üzere toplam 80 çocukta bir çok parametreyle birlikte Global Fibrinolitik Kapasite (GFK)'yı değerlendirdik. Vakalardan alman serum örneklerini GFK; STA-Liatest D-Di (Diagnostica Stago, Asnieres, France) yöntemi ile çalıştık. Elde edilen verilere göre GFK değerleri DİK'li hastalarımızın 20'sinde şiddetli, ll'inde orta derecede düşük ve 5'inde yüksekti. Tüm grubun ortalaması 9,3 ± 12,4 idi. Sepsisli hastalarımızın ise 12'sinde şiddetli, 9'unda orta derecede düşük ve 3 'ünde yüksekti. Bu grubun ortalaması da 9,2 ± 1 1,3 idi. DİK'li ve sepsisli gruplar karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık saptamadık. DİK'li ve sepsisli grupların GFK değerlerini kontrol grubunun GFK değerleri ile karşılaştırdığımızda ise her iki grupta da GFK değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğunu gördük (p< 0,001 ve p< 0,001). Sonuç olarak; GFK'deki düşmenin sepsisli vakalarda tanısal öneminin yüksek olduğu, bu hastalarda DİK geliştiğini göstermede ise yetersiz kaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Sepsis and its complication disseminated intravascular coagulation (DIC) are the most common causes of morbidity and mortality in childhood. Since sepsis and clinically detected DIC represent several difficulties on treatment and have increased mortality and cost, both these conditions need to be recognized in early stages of illness. In this study to achieving early and accurate diagnosis we have studied 60 patients with sepsis (24 patients), DIC and sepsis (36 patients), 20 cases of control group and evaluated several parameters including global fibrinolytic capacity (GFC). With the analyses of sera collected from cases, the measurement of GFC is accomplished by using ST A, Lia Test, D-Di methods. Acording to obtains data the values of GFC were severe 20 of the patients with DIC mild at 1 1 and was hight at five of than. The average of the all group was 9,3 ± 12,4. 12 of the patients with sepsis were severe, 9 of than were mild and 3 of than was hight. The average of this group was 9,2 ± 1 1,3. When we compared two groups with DIC and sepsis we couldn't obtained any significantly differenc between two groups. We found a significantly statistical difference when we compared the GFC values of the patients with DIC and sepsis with the GFC values of control groups (p< 0,001 ve p< 0,001). As a result, we can say that the decrease at the GFC with sepsis was important at diagnosis but it was insufficient at showing the out coming of DIC in these patients.