Kreatin yüklemesinin amatör futbolcularda performans üzerine etkisi
Effect of creatine loading on the performance of amateur fotball players
- Tez No: 157128
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEKİR YÜKTAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kreatin, Futbol, Anaerobik Güç, Çabukluk ve Vücut Ağırlığı iv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET KREATİN YÜKLEMESİNİN AMATÖR FUTBOLCULARDA PERFORMANS ÜZERİNE ETKİSİ Mert, İsmail Yüksek Lisans, Antrenörlük Eğitimi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bekir YÜKTAŞIR Haziran 2004, 106 sayfa Bu çalışmanın amacı, 5 gün süre ile günde 20 gram uygulanan kreatin yüklemesinin amatör futbolcularda performans üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada yaş ortalamaları 22.71±1.90 yıl olan, A. İ. B. Ü. (Abant İzzet Baysal Üniversitesi) futbol takımında yer alan gönüllü 21 erkek öğrenci katılmıştır. Deneklerin anaerobik güç değerlerinin Margaria Anaerobik Güç Testi kullanılarak belirlenmiştir. Çabukluk performanslarının ölçümünde Illinois Çabukluk Testi kullanılmıştır. İlk ölçümlerinin ardından denekler rastgele olarak kreatin (K), plasebo (P) ve kontrol (Ko) grupları olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. K grubuna günde 20 gram (4x5 gram) ve aynı miktarda P grubuna plasebo maddesi verilmiştir. Kreatin yüklemesi sonunda, K grubunun vücut ağırlığı istatistiksel olarak artmıştır (74.62±4.33'ten 75.15±4.16'ya) (p0.05). Sonuç olarak kreatin yüklemesi A. İ. B. Ü. futbol takımındaki futbolcuların vücut ağırlığı ve çabukluk performanslarını belirgin olarak arttırmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CREATINE LOADING ON THE PERFORMANCE OF AMATEUR FOOTBALL PLAYERS Mert, Ismail MS, Education of Training Advisor: Asst. Prof. Dr. Bekir YÜKTAŞIR June 2004, 106 pages The aim of this study is to determine the effects of creatine loading on the performance of amateur football players who were given 20 gr of creatine on a daily basis in period of 5 days. In this study, 21 volunteer male players of A.I.B.U. (Abant izzet Baysal University) football team who were 22.71±1.90 average years old participated. The anaerobic power values of subjects were determined by using the Margaria Anaerobic Power Test. Agility performance is measured by Illinois Agility Test. After initial measurements, subjects were randomly divided into three groups of creatine (K), plasebo (P) and control (Ko). The K group was given 20 grams of creatine (4x5 gram) and the P group was given same amount of plasebo daily. As a consequence of creatine loading, total body weights of K group was increased significantly from 74.62±4.33 to 75.15±4.16 (p0.05). As a conclusion, although there have not been any statistically significant changes in anaerobic power values (p>0.05), creatin loading increased total body weights and the agility performances of the football players playing at A.I.B.U.