Toplam kalite yönetiminin ilköğretim okullarıında uygulanmasında karşılaşılan sorunlar (Denizli ili örneği)
- Tez No: 158879
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL URAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, ilköğretim, öğretmen, yönetici ve müfettiş görüşleri, Total Quality Management, Elementary School, Teacher, Manager and Inspector Views
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Ill ÖZET Toplam Kalite Yönetimi uygulamaları ilk önce mal üreten örgütlerde, daha sonra ise hizmet üreten örgütlerde uygulanmaya başlamışta. Milli Eğitim Bakanlığı da günümüzde yaşanan hızlı değişime uyum sağlamak ve okullardaki kaliteyi arttırmak için okullarda Toplam Kalite Yönetimi uygulamasına başlamıştır. Toplam Kalite Yönetimi okullarda uygulanırken bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu araştırmanın amacı; öğretmen, yönetici, müfettiş algılarına göre ilköğretim okullarında Toplam Kalite Yönetiminin uygulanmasında karşılaşılan sorunları belirleyerek, bu sorunları gidermek için gerekli çözüm yollarım önermektir. Araştırmanın ilk bölümünde Toplam Kalite Yönetimi ve eğitimde uygulanması konularında bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ömeldemini, Denizli Merkez ilköğretim okullarında görev yapan 361 öğretmen, 128 yönetici ve 35 müfettiş oluşturmuştur. Araştırma da veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmışta. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılarak istatistiki analizleri yapılmış ve elde edilen bilgiler çözümlenmiştir. Deneklerin“cinsiyeti, Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili hizmet içi eğitim alıp almaması, öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olup olmamasına ve alan”değişkenlerine ilişkin verilerin analizinde t-testi ve deneklerin kıdem, görev, eğitim düzeyi değişkenlerine ilişkin verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgularda, öğretmen, yönetici, ve müfettiş algılarına göre belirlenen sorunların tümünün değişik düzeylerde ilköğretim okullarında bulunduğu görülmektedir. Araştırmada öğretmen ve yönetici görüşleri kıdeme, cinsiyete, hizmet içi eğitime, alanına, eğitim fakültelerinden mezun olmasına ve eğitim düzeyine göre incelenirken, müfettiş görüşleri hizmetiçi eğitim ve alan değişkenlerine göre incelenebilmiştir.IV Araştırmada elde edilen bulguların ışığında“ilköğretim okullarında Toplam Kalite Yönetiminin uygulanmasında karşılaşılan sorunların”giderilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Total Quality Managemenet (TQM) firstly has been applied in the merchandise- producing organizations then it has been applied in service-producing organizations. As a result of this, Ministiry of National Education also has begun to apply TQM in schools to reach the fast changes in the social life and to improve the quality in schools. Of course like each new implementation, in applying TQM in schools, some difficulties has been arisen. The aim of this research is to determine the difficulties faced in the elementary schools in applying TQM according to the views of the teachers, managers and inspectors and to develop some solutions to eliminate these difficulties. In the first chapter of the study some informations has been given with regard to TQM and its implementation in Education. The sample is composed of 361 teachers, 128 managers and 35 inspectors working in Elementary Schools of Denizli City Center. To gather the data a questionnaire which was developed by the researcher was used. To analayze the data SPSS package program was used. To test the data whether the results differ according to variables of gender of the teachers, participating in in-service training regarding TQM or not, graduating from the eduation or other faculties and graduation departments, t- test was used. On the other hand, to test the data whether the results differ according to rank, service and education level, one-way anova test was used. The perceptions of the teachers and managers were able to be examined according to rank, gender, in-service training, specialization area, graduating from education faculty and educational level, on the other hand, the perceptions of the inspectors were able to be examined according to in-service training and specialization area.VI The findings show that all problems determined in terms of the perceptions of the teacahers, manegers and inspectors have seem in Elementary Schools in different levels. In the light of the findings some suggestions was developed to eliminate the difficulties faced in applying TQM in Elementary Schools.