Kahramanmaraş ili okulöncesi eğitimi öğretmenlerinin Türkçe Dil Etkinliklerinde çocukları aktif kılmadaki etkinliklerin incelenmesi
The the resarching of the effects of pre-school teachers in Kahramanmaraş to make the children active in Turkish Language
  1. Tez No: 159093
  2. Yazar: FULYA BİLİCİ TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABİDE GÜNGÖR AYTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi eğitim, okulöncesi eğitim öğretmenleri, Türkçe dil etkinlikleri, çocukları aktif kılması, Pre-school education, pre-school teachers, Turkish language practices, activation of children
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Kahramanmaraş ilinde görev yapan okulöncesi eğitimi öğretmenlerinin Türkçe Dil Etkinliklerinde çocukları aktif kılmadaki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Kahramanmaraş il merkezinde ve Göksün ilçesinde 2004-2005 yılında M.E.B.'na bağlı olarak görev yapan 251 öğretmen araştırmanın evrenini, 20 okulöncesi öğretmeni de örneklemi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen öğretmen gözlem formu kullanılarak elde edilmiştir. Öğretmenleri iki kişilik üç ekip, farklı zamanlarda Türkçe Dil Etkinliklerinde gözlemlemiş ve gözlem sonuçlarını ellerindeki gözlem formuna işaretlemişlerdir. Gözlem formunda beşli dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, öncelikle her öğretmen için toplam altı gözlemciden aldıkları puanlar toplanarak 3'e bölünmüş ve böylece her bir öğretmen için ortalama tek bir puan elde edilmiştir. Bu puanlar her bir etkinlik için o etkinlikteki madde sayısına bölünerek madde puanına dönüştürülmüştür. Elde edilen bu veriler için aralık hesaplaması yapılmış ve her bir öğretmen aldıkları madde puanına göre bu aralıklara yerleştirilerek çocukları aktif kılmadaki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Daha sonra bu veriler üzerinde alt problemlere göre frekans, yüzde dağılımları verilmiş, tek yönlü varyans analizi, Manny Whithey testi ve Kruskal-Wallis testi kullanılarak öğretmenlerin Türkçe Dil Etkinliklerinde çocukları aktif kılmadaki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir; Okulöncesi öğretmenlerinin genel olarak Türkçe Dil Etkinliklerinde çocukları aktif kılmadaki etkilerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin Türkçe Dil Etkinliklerine hazırlıkta diğer etkinliklere nazaran çocukları daha aktif kıldıkları, Türkçe Dil Etkinliklerine hazırlıktan sonra sırasıyla hikaye etkinliklerinde ve hikaye öncesi etkinliklerde çocukları aktif kıldıkları, buna karşılık hikaye sonrası etkinliklerde çocukları aktif kılmada çok az bir etkiye sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretmenlerin Türkçe Dil Etkinliklerinde, çocukları aktif kılmadaki etkilerine ilişkin sonuçlarda öğretmenlerin hikaye öncesi etkinlik ve hikaye etkinlik düzeyleri arasında anlamlıbir farkın olmadığı, ancak Türkçe Dil Etkinliklerine hazırlık düzeyi ile hikaye öncesi etkinlik, hikaye etkinlikleri ve hikaye sonrası etkinlik düzeyleri arasında ve hikaye sonrası etkinlik düzeyi ile hikaye öncesi etkinlik, hikaye etkinlik düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin mezun oldukları lise türüne göre Türkçe Dil Etkinliklerinde genel anlamda anlamlı bir farkın olmadığı ancak farklılığın Türkçe Dil Etkinliklerinde yer alan ve hikaye öncesi etkinliklerde bulunan şiir bölümünde olduğu ve bu farkın düz lise mezunlarından yana olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin mezun oldukları yüksek öğretim türüne göre ise, çocukları aktif kılmadaki etkileri arasında anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin kıdemleri ile Türkçe Dil Etkinlikleri arasında hikaye öncesi etkinliklerden parmak oyunları ve tekerlemede anlamlı bir fark olduğu ve bu anlamlı farkın 5 yıldan fazla çalışan öğretmenler lehine olduğu görülmüş, buna karşılık Türkçe Dil Etkinliklerine hazırlık, hikaye öncesi etkinlikler, hikaye sonrası etkinlikler içinde yer alan pandomim, dramatizasyon, hikaye tamamlama-hikayeye isim bulma-hikaye oluşturmada öğretmenlerin kıdemleri ile Türkçe Dil Etkinliklerinde çocukları aktif kılmadaki etkileri bakımından anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin sınıflarında bulunan öğrenci sayıları ile Türkçe Dil Etkinliklerinde çocukları aktif kılmadaki etkileri arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, the effect of pre-school teachers, working in Kahramanmaraş, to make the children active in Turkish language practices were studied. The research population consists 251 pre-school teachers working in both Kahramanmaraş and Goksun for National Ministry of Education. Additionally, 20 teachers comprise the sampling of research. The data of research were gathered by the“teacher observation form”which was developed by the researcher. The pre school teachers were observed by three groups, each containing two persons, during Turkish Language activities. The teacher observation form used for the observation results. Five-revelled scale was used in the observation form. While analysing the data, the scores graded by the observer fort he teachers are summed then divided by three which resulted an average score fot each teacher. These scores were converted into“items scores”by dividing those scores to number of items for each activity. By the way, the interval calculation was done for the scores and the teachers were ranked into these intervals to determine their effects to maket he children active in Turkish language practices. According to these scores the frequency and percentage distribution for the sub-problems were given and the effects of the teachers to maket he children active were tried to be determined by using one-directional variant analysis, Many Whitney and Kruskal-Wallis tests. According to these results, it can be concluded that the effects of teachers to make children active in Turkish language practices are founded at the middle-level. It is determined that teachers make children more active in the preparation phase of Turkish language activities than the other activities. After the preparation phase, arranged in order, for the story and pre-story activities, the teachers make children active as well. On the contrary, it is founded that they have very little effect to make children active in the post-story phase. After all, it is determined that there isn't a significant difference between the levels of pre-story and post-story practices in the activities of teachers to make the children active in Turkish language practices. However, it is founded that there is significant difference between the levels ofpreparation, pre-story,story, post-story activities and between the levels of post-story, pre-story, story activities in Turkish language practices. The children's activation doesn't differ according to the thechers' graduation programmes. For the pre-story activities, finger games and idles; there are significant differences fort he seniority of teacher at least 5 years of working experiment. Conversely, forthe activities in the phanes of preparation, pre-story and post-storyand in Turkish language practices, pantomime, dramatization, story completion, story naming, story-composing, there isn't a significant relation for the teacher's seniority in the activities of Turkish language practices. Finally, there isn't a significant relation between the number of students in the classroom and the effects of teacher to make children active in Turkish language practices.