Arapçanın yabancı dil olarak okutulduğu sınıflarda temel düzeyde sözcük öğretimi üzerine amprik bir araştırma
An empirical research on vocabulary teaching at elementary level of classes for the teaching of Arabic as a foreign language
  1. Tez No: 159121
  2. Yazar: ZEKİ HASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMRULLAH İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sözcük, sözcük öğretimi, Arap Dili, word, vocabulary teaching, Arabic language
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu çalışma Arapça öğretiminde sözcük öğretiminin durumunu incelemek, yaşanan sorunları ve sebeplerini teşhis etmek ve çözüme yönelik çeşitli alternatiflere işaret ederek takip edecek çalışmalara ışık tutmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu hususlarda net bir çerçeve çizebilmek için Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arapça Bölümünün öğretim elemanları ile Tevfik ileri İmam Hatip Lisesinin Arapça öğretmenleri nezdinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçlan grafiklerle gösterilmiş ve bu grafiklerden hareketle çeşitli sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Ardından bu sonuçlar kullanılarak sözcük öğretiminin daha verimli yapılmasına yönelik olarak tablo-cümle ömekleri-açıklama üçlü yapısına dayanan bir yöntem sunulmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, sözcük öğretimine yönelik olarak mevcut kitapların durumunu ve öğretim elemanlarının görüşlerinden hareketle eksik yönlerini ortaya koymakta ve ileride hazırlanacak olan kitaplarda sözcük öğretiminin geliştirilmesine katkı sağlayacak önerilerde bulunmaktadır. Bilim Kodu: Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Arapça Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT The current study has been designed in order to study the current situation in the teaching of vocabulary in teaching the Arabic language, to determine problems and causes and to highlight certain alternatives that will lead to solutions so that future studies can benefit from. Both the teaching staff of the Arabic language departments of Gazi University and Ankara University Faculty of Letters, and teachers of the Arabic language in Tevfik İleri îmam Hatip High School were given a questionnaire so that the relevant framework could be designed. Results obtained from the questionnaire were presented in graphic form and certain results were obtained from these graphs. Next, by means of these results, an attempt was made to present a method that is based on the three-part structuring of tables-sample sentences-explanation, so that the teaching of vocabulary can be made more efficiently. As far as the teaching of vocabulary is concerned, this study highlights the current situation in available textbooks and, depending on data obtained from teachers, what is missing in them; there are suggestions that might contribute to the task of improving the teaching of vocabulary in textbooks in future. Science Code: The Main Department of the Teaching of the Arabic Language, the Department of Arabic Language Teachers