(CEFR) تقويم سلسلة 'الياسمين لتعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها' وفقًا للإطار المرجعي الأوروبي المشترك
Arapçanın yabancı dil olarak öğretimi alanında kullanılan 'Yasemin' dil serisinin Avrupa ortak başvuru metnine göre değerlendirmesi
- Tez No: 724158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ INAIATILLA AZIMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Arapça öğretimi, CEFR, Yasemin, Teaching, Arabic, CEFR, Jasmine, Textbook
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırma, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretiminin en önemli konularından biri olan Arapça öğretim kitaplarının Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve (CEFR) Programı'na göre değerlendirilmesi konusunu ele almaktadır. Bu konunun önemi, anadili Arapça Olmayanlara Arapça Öğretimi kitabının, sonraki tüm eğitim ve öğretim etkinliklerinin üzerine inşa edildiği temel olmasındadır zira iyi bir temel olmadan Arapça öğretmek istenilen verimi vermeyecektir. Bu nedenle, yabancı dil öğrenen kişinin dil becerilerini tanımlamak ve genel olarak dil düzeyi ile özel olarak dört dil becerisinden her birinin seviyesini belirlemek için üzerinde anlaşmaya varılmış güvenilir ve nesnel yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi alanında faydalanılması ve uygulanması amacıyla uzmanlar, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmek için doğru ve bütünsel bir müfredat oluşturmak ve anadili olmayanlara diğer dilleri öğretme konusundaki tüm deneyim ve uzmanlıkları belirlemek için azami çaba sarf etmelidir. Araştırma, kısaca yabancı dillerin öğretimi için uluslararası çerçeveler ve standartlar kavramlarını tartışarak genel olarak anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretme ile anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmek için kitap yazımı ve değerlendirme alanlarını geliştirmedeki mümkün faydaları ve kriterleri görmek adına Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı tanıtımını detaylandırarak ele aldı. Ardından araştırma, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'na göre oluşturulmuş anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretiminin ilk serisini değerlendirerek Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'nın uygulamalı faydasını sundu. Bu çalışmanın sonucunda, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'na göre yazılan kitaplar, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi için iyi derecede kitap yazmanın temelleri ve kriterlerine göre diğerlerinden ayrılmaktadır. Bu nedenle araştırma, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmek için müfredat hazırlarken Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı standartlarından yararlanmanın, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmek için temel oluşturması adına Arapça öğretimi alanını geliştireceğini varsaymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research addresses one of the most important issues of Arabic language teaching for non Arabic speakers, named, the evaluation of Arabic language books according to the European reference framework. Considering that Arabic books for non-Arabic speakers are the basis on which all subsequent educational and educational activities are based. Without good teaching books Arabic will not bear its desired fruits. Specialists in Arabic teaching for non Arabic speakers must therefore make every effort to build a proper and integrated curriculum for teaching Arabic, and to learn about all experiences in teaching second and forign languages in order to apply in the field of Arabic language teaching to non Arabic speakers. The research discussed the concepts of international frameworks and standards for the teaching second and foreign languages, and elaborated on the common European reference framework to discribe its benefits and criteria through which the field of Arabic language teaching for non Arabic speakers can be developed, and the field of writing and evaluating Arabic language books for speakers. The research was then presented to the European reference framework through the evaluation of the first Arabic language teaching series for non-Arabic speakers written in accordance with the Common European Reference Framework. As a result of this study, the books written in accordance with the Common European Reference Framework are distinguished according to the foundations and criteria for writing Arabic language books for non-Arabic speakers. The research therefore assumes that taking advantage of the criteria of the European reference framework involved in the writing Arabic teaching curricula for non-Arabic speakers will develop the field of Arabic language teaching because it develops the basis for teaching Arabic to non-Arabic speakers, the book.