Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin kelime hazinesi üzerine bir araştırma
A survey on word capacity of secondary school 9th grade students
- Tez No: 159133
- Danışmanlar: PROF.DR. ALEMDAR YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime, kelime hazinesi, kelime sikliği, kelime yaygınlığı, Türk Dili ve Edebiyatı 9. sınıf ders kitabı, Word, vocabulary, word frequency, word extensiveness, 9th grade Turkish language and literature course book
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Bu araştırma; orta öğretim 9. sınıf öğrencilerinin kelime hazinelerini tespit etmek, aynı dönem için yazılan Türk Dili ve Edebiyatı 9. sınıf ders kitaplarındaki metinlerin kelime hazinesini belirlemek, öğrencilerin kelime hazineleri ile Türk Dili ve Edebiyatı 9. ders kitaplarının kelime hazinelerini karşılaştırmak, aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koyabilmek için yapılmıştır. öğrencilerin kelime hazinelerini tespit edebilmek için Kırşehir ili esas alınarak, seviye gruplarına göre 5 okulda toplam 250 öğrenciye yazılı anlatım yaptırılmış ve temel bulgular bu yazılı anlatımdan elde edilmiştir. Türk Dili ve Edebiyatı 9. sınıf ders kitaplarının kelime hazinelerini belirleyebilmek için orta öğretim 9. sınıflara yönelik olarak hazırlanan Millî Eğitim Bakanlığı ve inkılâp Yayınlarının "Türk Dili ve Edebiyatı Y kitapları incelenmiştir. Bulgular kitaplarda yer alan metinlerden elde edilmiştir. öğrencilerin okullara göre kelime sıklık ve yaygınlık listeleri ile Türk Dili ve Edebiyatı 9. sınıf ders kitaplarının kelime sıklık listeleri oluşturulmuştur, öğrencilerin yaygın olarak kullandıkları kelimeler, ders kitaplarının sıklık listeleri ile karşılaştırılmıştır. Ders kitaplarında ve öğrencilerde ortak olarak kullanılan kelimeler ve öğrencilerin yaygın olarak kullanmalarına rağmen ders kitaplarında bulunmayan kelimeler tespit edilmiştir. 9. sınıf öğrencilerinin okullarına göre kullandıkları yaygın kelimeler bir araya getirilerek sıklıklarına göre tekrar dizilmiştir. Bu liste, ders kitabı ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretme yönelik yazılı materyal hazırlayanlara ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine kaynak olarak önerilmiştir.II
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT This research was done so as to determine vocabulary knowledge of secondary school students and vocabulary capacity included in 9th grade“Turkish language and literature”course book written for the same term; to compare vocabulary capacity of students and 9th grade Turkish language and literature course book; to define the similarities and differences between them. In order to determine student's vocabulary knowledge, through taking Kırşehir province and different level groups into consideration, a total of 250 students from 5 different schools were asked to write compositions and basic results were obtained from these compositions. In order to determine the vocabulary capacity of 9th grade Turkish language and literature course books;“Turkish language and literature - 1”course books, published by Ministry of National Education and inkılap Publishing, are analyzed. The results were obtained from the texts included in the books. The students' word frequency and extensiveness lists related to schools, and word frequency of 9th grade Turkish language and literature course book were formed. Vocabularies commonly used by students were compared to the frequency lists of the course book. Vocabularies commonly used by both students and course books; and vocabularies which are unavailable in the course book despite being commonly used by students, were determined. Common Vocabularies, used by 9th grade students related to their schools, were brought together and rearranged. This list is suggested as a source for teachers and writers who wish to prepare a course book or a written material to be used in Turkish Language and Literature teaching.IV