Türk toplum yapısını anlamaya ve açıklamaya çalışan sosyolog: Baykan Sezer
The sociologist who wants to understand and explain the Turkish society structure: Baykan Sezer
- Tez No: 159134
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN GÜNGÖR ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Baykan Sezer, Türk Sosyolojisi, Türk Toplumu, Toplumun Sınırlan, Toplum Yapışım Anlama, Tarih- Sosyoloji İlişkisi, Tarihsel Gelişme Çizgisi, Sosyolojide Yöntem, Temel Etken, Batıcılaşma, Baykan Sezer, Turkish Sociology, Turkish Society, Boundry of Society, Understand of the Society Structure, Relationship between History-Sociology, Historical Progress Line, Sociology of Method, Basic Factor, Westernization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
11 ÖZET BEKTAŞ, Oktay. Türk Toplum Yapısını Anlamaya Ve Açıklamaya Çalışan Sosyolog: Baykan Sezer, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Baykan Sezer, Türk toplumunu anlama ve açıklama noktasında evrensel bir sosyolojinin argümanlarını kullanmamız gerektiğini; fakat Türk toplumunu kendi gerçekliği ve tarihsel süreci içerisinde değerlendirmeye tabi tutmamız gerektiğini belirtir. Baykan Sezer'in sosyoloji anlayışında, toplumları anlamak istiyorsak, o toplumların tarihsel süreçlerini bilmek ve analiz etmek durumundayız. Sezer, sosyolojinin Batı kökenli bir bilim olduğunu ifade ederek; içinde yaşadığımız toplumun sorunlarını görmek ve çözüm önerileri geliştirmek durumundaysak, bunu ancak, yüzünü Türk toplumuna dönük tutan ve tarihsel süreci göz ardı etmeyen bir sosyoloji anlayışı ile mümkün kılacağımızın altım çizmektedir. Baykan Sezer, Türk sosyolojisinin temel konularının neler olduğu ve Türk toplumunun sorunları üzerine kendine özgü görüşleri olan ve bu sorunlara çözüm önerileri sunan bir sosyologdur. Sezer' e göre, Türk toplumunun içerisinde bulunduğu sorunlar bizim sorunlarımızdır, bu sorunlara çözüm getirmek de yine bizim görevimizdir. Doğu'yu da Batı'yı da iyi tanımamız ve bilmemiz gerektiğinin altını çizen Sezer, sorunlara Doğu- Batı çatışması temelinde yaklaşmaktadır. Sezer' e göre, Doğu toplumları için önerilen modellerde amaç, Doğu'yu Batı'ya benzetmektir. Öne sürülen bu modellerde çıkış noktası Doğu toplumlarının sorunları değil, Batı'nın sorunlarıdır. Baykan Sezer' e göre, her toplumun kendine özgü tarihsel gelişim çizgisi bulunmaktadır. Bütün toplumları Batı eksenli bir tarihsel gelişme süreciyle değerlendirmek, toplumların yapışım anlamak ve analiz etmek açısından yeterli değildir. Her toplum kendi tarihsel süreci içerisinde değerlendirilmeli ve kendine özgü toplumsal değerlerle analiz edilmelidir.m Baykan Sezer' e göre, Türk toplumu ile ilgili sorunlar birbirinden kopuk ve birbirinden bağımsız değildir. Toplumda varolan sorunlardan birini ele alış biçimimiz diğer sorunları da ilgilendirmektedir. Toplumların karşılaştığı sorunlar tarihsel gelişme sürecinin bir ürünüdür. Sorunların tarihi boyutu bulunmaktadır ve çözümleri de tarihi gelişmeye yol açmaktadır. Sosyoloji ve tarih ilişkisine önemle vurgu yapan Sezer, Türk toplumunun tarihsel serüvenini özellikle ele alıp, varolan toplumsal yapıyı anlamaya ve açıklamaya çalışmıştır. Sezer, Türk toplumunu anlamak için, XIX. yüzyılda Batı' da ortaya çıkan sosyoloji anlayışından farklı bir sosyolojiden söz etmektedir. Ancak hemen ifade etmeliyiz ki, Sezer'in Türk sosyolojisi anlayışı ve Türk toplum yapısının farklılığına ait görüşleri ne Türk sosyolojisini ne de Türk toplumunu bütünden soyutlamak olarak değerlendirilemez.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT BEKTAŞ, Oktay. The Sociologist Who Wants To Understand And Explain The Turkish Society Structure: Baykan Sezer, Master's Thesis, Ankara, 2006. Baykan Sezer says that at the point of understanding and explaining of Turkish society we should use a universal sociology's arguments; but also we should evaluate The Turkish society in its own reality andits own historical period. Baykan Sezer's sociology understanding, if we want to understand the societies, we have to know those societies bak graund in the history and analiysis them. Sezer underlines, sociology is a science which comes from the west; if we have to see and make solutions for the problems of the society that w eline in, the only way, the sociological understanding must face the Turkish society and also must know the historical period of that community. Baykan Sezer who knows the Turkisk sociology's basic subjects and also he has his own opinions about Turkisk society's problems and he offers solutions to these problems. The problems of Turkisk society are our problems, and to solve these problems are our duty. Sezer underlines that we should know beter the east and west, he approaches the problems the east and the west conflict basis. According to Sezer, aim of suggested models for the orient societies, to make similar the east to the west. At theis point, suggested models for orient societies are the problems of the West nor the East. According to Baykan Sezer, every society has its own historical progress line. To evaluate a progress period all societies in the history of west is not enough to understand and analyse the societies structure. Every society must be evaluated in its own historical period and it must be analysed its specific social values. According to Baykan Sezer, the problems of Turkish society are not independent and broken each other. The way that we focus on a problem in asociety is interested in the other problems. Problems of the societies to face is a product of historical progressperiod. There is a historical dimension of problems and solutions make historical progress. Sezer makes importence stress connection sociology and the history, especially he investigates the Turkish society's adventure, also he wanted to understand and expalin the existent society structure. Sezer, to understand the Turkish society, mentions a sociology which is different from the sociology understanding comes from out from the west at the XlX.th century. But we have to say that, Sezer' s Turkish sociology understanding and his sights that differences of Turkish society structure must not be evaluated from neither Turkish sociology nor Turkish society.