Factors that affect the motivational level of English preparatory class students studying at Gazi University
Gazi Üniversitesi İngilizce hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilerin motivasyon seviyelerini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 159386
  2. Yazar: HADİYE YALÇIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Yönelimleri (türleri), Motivasyon Düşürücü Faktörler, Motivasyon Stratejileri, Motivation, Orientation, Demotivator, Motivational Strategies
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Ill ÖZET GAZİ ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYON SEVİYELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yalçın, Hadiye Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Cemal Çakır Nisan 2005 Bu çalışma Gazi Üniversitesi Yabancı Diller öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi İngilizce Hazırlık sınıflarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin motivasyon tiplerini ve motivasyon seviyelerini araştırmaktadır. Çalışma ayrıca dil öğrenim sürecinde motivasyon seviyesini düşüren etmenler ve motivasyon artırmaya yönelik stratejiler hakkında öğrenci görüşlerini de ele almaktadır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak bir anket kullanılmıştır. Anket birinci dönemin sonunda uygulanmış ve rasgele seçilmiş 13 sınıftan 50 A kuru, 240 D kuru öğrencisi anketi cevaplamıştır. Veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgular öğrencilerin çoğunlukla instrumental (araçsal) olarak İngilizce öğrenmeye güdülendiklerini ortaya çıkarmıştır. Yani, öğrenciler bazı amaçlarına ulaşabilmek için İngilizce öğrenmek istemektedirler. Ayrıca, öğrencilerin motivasyon seviyelerinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Arastana problemlerinden biri motivasyon düşürücü faktörlerin etki seviyesiyle ilgili olduğu için ankette öğrencilere motivasyon düşürücü faktörlerle ilgili görüşleri de sorulmuştur. Cevaplar incelendiğinde öğrencilerin başarısızlıktan çok etkilendikleri görülmektedir. Bu, okul kuralları gereği öğrencilerin notlarına büyük önem verilmesinden kaynaklanıyor olabilir, ö^encilerin verdiği cevaplara göre öz değerlerindeki (kendilerini ne kadar değerli bulduklarına dair kişisel görüşlerindeki) herhangi bir düşüş motivasyon seviyelerini azaltmaktadır. Bir önceki motivasyon düşürücü faktörle ilgili olarak, bir sınavdan, görevden, sınıf içi aktiviteden yada birIV oyundan sonra gelen başarısızlık öğrencinin düşük öz değere sahip olmasına yol açmaktadır. Motivasyon düşürücü faktörlerle ilgili bulgular aynı zamanda öğretim materyallerinin öğrenci motivasyonu açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Eğer öğrenciler anket uygulanan yerde olduğu gibi, temel eğitim aracı olarak kullanılan ders kitabım sevmezlerse, motivasyonlarım kaybedebilmektedirler. Motivasyon seviyesini yükseltmeye yönelik stratejiler önerebilmek için, çalışmada motivasyon artırıcı stratejilere de yer verilmiştir. Anket aracılığıyla motivasyon artırıcı stratejilere dair öğrenci görüşleri alındıktan sonra bir strateji listesi oluşturulmuştur. Listeye göre: 1 - öğretmenler öğrencileriyle iyi ilişkiler kurmalıdırlar. 2- öğrenciler gerçekçi, öğrenmeye yönelik halefler saptamaya yönlendirilmelidirler. 3- Öğretmenler sıcak, destekleyici bir sınıf ortamı yaratarak öğrenciler arasında iyi ilişkiler oluşmasını sağlamalıdırlar. 4- öğrenciler hak ettikleri zaman övülmelidirler. 5- Eğitim sürecinde öğrencilere mümkün olduğunca çok seçenek sunulmalıdır. 6- Eğer mümkünse derse devam isteğe bağlı olmalıdır. 7- Sınıf içi aktiviteler ve öğretim materyalleri gerçek hayat yansıtacak şekilde dikkatlice seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS THAT AFFECT THE MOTIVATIONAL LEVEL OF ENGLISH PREPARATORY CLASS STUDENTS STUDYING AT GAZI UNIVERSITY Yalçın, Hacüye M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor. Assist. Prof. Dr. Cemal Çakır April 2005 This thesis investigates the motivational types and motivational levels of the students at Gazi University Research and Application Centre for Instruction of Foreign Languages, English preparatory classes. It also explores the student perceptions of demotivating factors in the language learning process and strategies to increase the motivational level A questionnaire was used as an instrument in the study. Questionnaires were administered at the end of the first semester, and 50 Level A students and 240 Level D students from randomly chosen 13 classes answered the questionnaire. Data were analysed using SPSS. The findings of the study revealed that students are mostly instrumentally motivated to learn English. That is, they want to leam the language to use it as a means to achieve their goals in life. Also, it was found that the motivational level of the students is very low. Since one of the research questions was related to the effect level of the demotivators, student opinions about the demotivators were asked in the questionnaire, too. According to their responses, students are greatly affected by failure. This may result from the fact mat great importance is assigned to the grades of the students by school adrninistration, and teaching staff. Students' responses reveal that any decrease in their levels of self-worth lower their motivational levels. As related to the previous demotivator, failure after a test, an activity, a task, or even a game threatens their self image and gradually leads to a low self-worth. The11 findings about demotivators also indicate that teaching material is very important in terms of student motivation. If students do not like their coursebook, which is the basic teaching material in the setting, they may lose their motivation. In order to offer some classroom implications to increase motivational level, motivational strategies were also included in the study. When student perceptions of motivational strategies were obtained with the questionnaire, a list of the strategies was formed. According to the list: 1- Teachers should have good relations with their students. 2- Students should be directed to set realistic, learning goals. 3- A good relationship among the students should be provided by the teacher by creating a pleasant, supportive classroom environment 4- Students should be praised whenever they deserve it. 5- Learners should be given alternatives during the learning process as much as possible. 6- If possible, attendance should be optional. 7- Classroom activities and materials should be chosen carefully, and they should reflect real life.