Kırgızistan'da ve Türkiye'de fen bilgisi ve fizik ders kitaplarındaki fizik konularının ve deneysel aktivitelerin karşılaştırılması
Comparision between subjects and experimental activities in knowledge courses books and in physics books published in Kyrgyzstan and Turkey for schools
  1. Tez No: 159454
  2. Yazar: NAZİRA CUMABEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Laboratuar deneyleri, deney türleri, Physics Education, Laboratory Experiments, Kinds of Experiments Number of pages: 65 Thesis manager: Prof. Dr. Mustafa TAN
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
KIRGIZİSTAN'DA VE TÜRKİYE'DE FEN BİLGİSİ VE FİZİK DERS KİTAPLARINDAKİ FİZİK KONULARININ VE DENEYSEL AKTİVİTELERİN KARŞILAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Nazira CUMABEKOVA GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2005 ÖZET Bu çalışmada, Kırgızistan M.E.B'ının 7-11. sınıf fizik ders kitaplarındaki konular ve deneysel aktiviteler Türkçe'ye çevrilerek Türkiye M.E.B'nın Fen Bilgisi 6,7,8. sınıf kitaplarındaki ve Lise 1,2,3. sınıf fizik ders kitaplarındaki konular ve deneysel aktivitelerle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada, iki ülkenin eğitim sistemi kısaca anlatıldıktan sonra, fizik eğitimindeki konular verilmiştir. Konuların dağılımına bakılarak, Kırgızistan 7- 8. sınıf ile Türkiye Fen Bilgisi 6-8 kitapların,Kırgızistan 9. sınıf ile Türkiye Lise 2. sınıf, Kırgızistan 10. sınıf ile Lise 1. sınıf ve 11. sınıf ile Lise 3. sınıfların karşılaştırılmasının mümkün olduğu kabul edilmiştir. Kırgızistan fizik eğitimi beş yıllık süre ile okutulup ilk iki sene Türkiye 6, 7, 8. sınıfların Fen Bilgisi eğitimi ile benzer olduğu belirlenmiş ve okutulan bölümler, konular açıklanarak verilmiştir. Kitaplarda yer alan deneysel aktivitelerin hangi sıklıkla yer aldığına (bölüm, ünite, konu) bakılarak, deney türlerinin dağılımlarına (Açık uçlu, Kapalı uçlu, Hipotez test etme) göre incelenmiş ve gruplandırılmıştır. Deney türlerine göre dağılımın nasıl bir sistematiğe sahip olduğu tablolarla ve grafiklerle gösterilmiştir. Deneyleri gruplarken deneyde ulaşılacak sonucun belirtilmiş veya belirtilmemiş olması, işlem sırasının belirtilmesi, araç ve gereçlerin kullanımıgöz önüne alınarak deneylerin kapalı uçlu veya açık uçlu deney olduğu tespit edilmiştir. Deneyde bir problem durumu veya hipotez verilip, deney tasarımı öğrenciye bırakılıp, hipotezin doğru olup olmadığı belirtilmemiş olması göz önüne alınarak hipotez test etme deney türü olduğu tespit edilmiştir. Karşılaştırılmaya alman tabloların ve grafiklerin sonucunda son sınıf kitaplarından hiç bir sınıfta hipotez test etme deney türünden olmadığı, Türkiye Lise 1. sınıf fizik kitabında deneysel aktivitelerin fazla olduğu, kalan iki sınıfta az olduğu ortaya çıkmıştır. Karşılaştırılan konularda toplam deney sayısı Türkiye Fen Bilgisi 6,7 ve8. sınıf kitaplarında 65 (altmış beş) Kırgızistan 7-8. sınıf Fizik kitaplarında 63 (altmış üç) ve Türkiye Lise Fizik kitaplarında 94 (doksan dört), Kırgızistan 9-11. sınıf Fizik kitaplarında 79 (yetmiş dokuz) olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill COMPARISON BETWEEN SUBJECTS AND EXPERIMENTAL ACTIVITIES IN KNOWLEDGE COURSES BOOKS AND PHYSICS BOOKS PUBLISHED IN KYRGYZSTAN AND TURKEY FOR SCHOOLS (Master Thesis) Nazıra CUMABEKOVA GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE EDUCATION 2005 ABSTRACT In this study, subjects and experimental activities translated to Turkish in Knowledge courses books for 6, 7, 8 classes and physics class books published by Kyrgyz Ministry of Education for 7-1 1 year students were compared to subjects and experimental activities in physics class books published by Republic of Turkey, Mynystry of National Education for high school students. In this study, after short mention about education systems of two countries there is a comparison of subjects in studying high school physics. According to dispersion of subjects, comparison between 7-8 classes of Kyrgyzstan and Knowledge sources books for 6-8 classes of Turkey, 9'th year students of Kyrgyzstan and 2.1ycee of Turkey, 10'th year students of Kyrgyzstan and l.lycee of Turkey and 1 1 'th year students of Kyrgyzstan and 3.1ycee of Turkey was accepted to be possible. It was determined that Kyrgyz physics education is studied for five years and first two years are similar to Science Knowledge course of Turkey for 6-7 courses and sections, subjects read were given explained. Experimental activities given in books looking how often it take part (section, unit, subject) were examined and grouped according to dispersion in kinds of experiments (Open end, Closed end, Making hypothec test). According to kinds of experiments, sorts of systematic dispersion are shown by tables and graphics.IV While grouping experiments, whereas solution to be reached is determined or not, determining the order of procedure, tools and materials used were important to find out whereas experiments were close or open ended. Whereas hypothec is correct or not taking attention to condition of problem in experiment or given hypothec, leaving experiment project to student it was understand that sort of experiment was hypothec test. According to table and graphics solutions taken to the comparison, it was seen that there is any experimental hypothec test in any classes and in Turkish l.lycee physics book there are more experimental activities, then in other two classes, where they are few. In compared subjects it was seen that the number of experiments in 6, 7 and 8'th classes Knowledge Source books for Turkey is 65 (sixty five), in Physics books for 7-8 classes for Kyrgyzstan is 63 (sixty three) and Turkish State books is 94 (ninety four), whereas in Kyrgyz State books it is 79 (seventy nine).