Turizmde mevsimlik talep dalgalanmalarının azaltılmasında futbol organizasyonlarının yeri ve hizmetiçi eğitim faaliyetleri
The place of football organizations to decrease variation as in seasonal demand and training staff during service period
- Tez No: 159513
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KURBAN ÜNLÜÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
- Anahtar Kelimeler: talep, talep dalgalanmaları, mevsimlik talep dalgalanmaları, spor turizmi, futbol 119
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Konaklama işletmelerinin maksimum kân elde etmesi ve bulunduğu sektörde sürekliliğini sağlayabilmesi mevsimlik talep dalgalanmalarının olumsuz etkilerinin azaltılmasıyla yakından ilgilidir. Konaklama işletmeleri mevsimlik talep dalgalanmalarının olumsuz etkilerini azaltmak için turizm dışında, turizm mevsimini uzatıcı faaliyetler yapmak zorundadırlar. Çalışmanın amacı, Antalya, Belek, Side, Kemer, Ankara, Kızılcahamam, Bolu ve Gerede bölgelerindeki konaklama işletmelerinin mevsimlik talep dalgalanmalarının azaltılmasında futbol organizasyonlarının etkisi ve işletmelerin bu konuya ilişkin iş görenlerine vermiş oldukları hizmet içi eğitim çalışmalarını tespit etmektir. Çalışmada literatür taraması yapılmış ve anket yöntemi kullanılmıştır. Birinci bölümde turizm ve turizm endüstrisi, konaklama işletmeleri ve konaklama işletmeleri çeşitleri, talep ve talep dalgalanmaları, talep dalgalanması çeşitleri, mevsimlik talep dalgalanmalarının nedenleri ve sonuçlan, açıklanmıştır. İkinci bölümde ise spor turizmi kavramı, spor turizminin boyutları, dünyada ve Türkiye'de futbol organizasyonları, futbol organizasyonlarının ve kamplarının bölge ekonomilerine etkileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm ise anket yoluyla işletmelerden toplanan verilerin analiz ve yorumlanmasına dayanmaktadır. Değerlendirme bölümünde, frekans tabloları ve çapraz tablolarla elde edilen veriler incelenmiş, gruplar arasında fark olup olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada mevsimlik talep dalgalanmalarının azaltılmasında, futbol kampların ve organizasyonlarının tek basma etkili olmadığı ortaya çıkmıştır. Konaklama işletmeleri, mevsimlik talep dalgalanmalarının etkilerini azaltmak için futbol takımlarının ağırlamak dışında, kongre, konferans, festival, spor organizasyonu gibi faaliyetlerde de bulunmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tourism establishments have a lot of disadvantages such as unused capashy, unemployment in off seasons, changes in demand. The existence and maximum profit of accomodation establishments are based on decreasing variations in seasonal demand, so they are supposed to find out new activities to make tourism seasons longer. The aim of the study is to determine how to accommodation establishments in Antalya, Belek, Side, Kemer, Ankara, Kızılcahamam, Bolu and Gerede decrase variations in seasonal demand, by organizing football camps for teams show its effects on this matter, and also determine how they train their staff provide this service. Moreover, the aim of this study to determine what accommodation establishments do except for organizing football camps in order to avoid variations seasonal demand. Çalışmada literatür taraması yapılmış ve anket yöntemi kullanılmıştır, in the first part tourism and tourism industry, accommodation establishment and types of accommodation establishments, demand and variations in demand, reason and result of changes in demand were explained. In the second part the concept of sport tourism, dimensions of sport tourism, football organisations in Turkey and in the world and effects of football organisations and camps on regional economy were emphasized. In the third part is based on evautating and analising the data which were collected by surveys. In conclusion part frepuency table and the data which was optained by cross tables were searched. Whether there are differences among groups were determined. According to the researches, only football camp organizations are not sufficient to decrease variations in seasonal demand, so acommodation establishments should do other activities such as holding congresses, conferences, festivals and sport oranizations. Key Words : demand, variations in demand, seasonality, sport tourism and football. 120