İlköğretim 7. sınıf vatandaşlık ve insan hakları eğitimi dersinin öğretiminde akademik çelişki tekniği ile birleştirme tekniğinin öğrenci başarısı ve hatırda tutma düzeyine etkisi
Effects of academic contradiction method and consolidation method in the basic rights and liberty in the citizenship and human rights lessons in the student success and recollection levels, in the 7.class of primary school
- Tez No: 159514
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEFİKA KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Associated learning, academic contradiction method, consolidation method
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Tekniklerinden Akademik Çelişki Tekniği ile Birleştirme Tekniğinin, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi dersindeki“ Temel Haklar ve Özgürlükler ”ünitesinde bulunan konular üzerindeki öğrenci başarısı ve hatırda tutma düzeylerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Zonguldak ili Gökçebey ilçesinde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu'nda 2003 - 2004 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde 7. sınıfa devam eden toplam 61 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Akademik Çelişki Tekniği ve Birleştirme Tekniği grubu olmak üzere toplam iki grup kullanılmıştır. Akademik Çelişki Tekniği ve Birleştirme Tekniği gruplarına ön test, son test ve kalıcılık testi uygulanmıştır. Bu testlerin sonunda elde edilen bulgulara göre Birleştirme Tekniği, öğrenci başarısı ve hatırda tutma üzerinde Akademik Çelişki Tekniği göre daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Sözcükler : İşbirlikli Öğrenme, Akademik Çelişki Tekniği, Birleştirme Tekniği.
Özet (Çeviri)
In this research, impressions of academic contradiction method which is a type of learning method of associated is explorated in the student success and recollection levels in the subjects of Basic Rights and liberty in the“Citizenship and Human rights”lesson. This research is applied to 61 students attending in 7th class in Gökçebey Atatürk İlköğretim Okulu in Zonguldak in the second term of 2003-2004 teaching season. In the research two types of groups used which are academic contradiction method and consolidation method. Pre-test, final test and continuance test are applied to the both groups. According to the symptomps of these tests, consolidation method is more effective than academic contradiction method in the student success and recollection levels.