Fiziksel egzersizin iş stresi üzerine etkisi
The effect of physical exercise on jop stress
- Tez No: 159964
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, İş Stresi, Fizikel Egzersiz, Stress, Job Stress, Physical Exercise
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET AKÇİÇEK Tahir Alp. Fiziksel Egzersizin iş Stresi Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Stres, çevresel ve bireysel şartlardan kaynaklanan, insanda baskı ve zorlama yaratan, insan üzerinde çeşitli fizyolojik ve psikolojik etkileri olan ve insanın algılama durumuna göre etki şiddeti değişkenlik gösterebilen, hayatın değişmez bir parçasıdır. insan, hayatının önemli bir bölümünü iş yerinde geçirmektedir. Bu nedenle“iş yerindeki çalışma şartlarından ve ortamından kaynaklanan stresler”olarak tanımladığımız iş stresinin, yıkıcı etkisiyle başa çıkmak insan için çok önemlidir, iş stresiyle mücadelede kullanılan bir çok yöntemden birisi de fiziksel egzersizdir. Bu araştırmanın genel amacı, fiziksel egzersiz yapmayla, iş stresi seviyesi arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma evreni 20 yaşından büyük, en az orta öğretim mezunu ve iş hayatı içinde bulunan insanlardır, iş stresi seviyelerini ölçmek amacıyla, Lyle H Miller ve Alma Dell Smith tarafından tarafından 1987 yılında geliştirilmiş ve 13 bölümden oluşan Stress Audit 4.2 QS adlı anketin iş hayatı bölümü kullanılmıştır. Anketi, 56 erkek ve 63 kadın olmak üzere toplam 119 katılımcı cevaplamıştır. Veriler SPSS programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Çalışmada fiziksel egzersizin iş stresini azalttığı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT AKÇİÇEK, Tahir Alp. The Effect of Physical Exercise on Job Stress, Master's, Thesis, Ankara, 2005. Stress, caused from both environmental and personal circumstances, is an unavoidable part of life, creating pressure and force on men, having different physiological and psychological effects, and various impacts according to the person's perception. A person, spends most of his/her life at the workplace. For this reason, it is extremely important to cope with the devastating effect of the job stress defined as“the stress originated from the working conditions and the workplace itself. One of the many practices used to cope with job stress is physical exercise. The purpose of this study is to look for a relation between physical exercise and the job stress. The universe of this study is, working people older than 20 years who are at least high school graduates. The working life part of the ”Stress Audit 4.2 QS Survey" created by Lyle H Miller and Alma Dell Smith in 1987, has been used. 119 participant in total were surveyed, 56 male and 63 female. The data has been analyzed with the help of SPSS computer program. In the study, it is found out that physical exercise reduces job stress.