Azerbaycan'da özelliştirme uygulamaları ve işgücü piyasasına etkileri
The privatization applications in Azerbaijan and its effects on labour market
  1. Tez No: 159986
  2. Yazar: EMİL AKEROV
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ KUZGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, özelleştirme, işgücü, istihdam, piyasa ekonomisi, Azerbaijan, privatization, labour, employment, market economy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
11 ÖZET ASKEROV, Emil. Azerbaycan'da Özelleştirme Uygulamaları ve İşgücü Piyasasına Etkileri, Yüksek Lisans, Ankara, 2005. Özelleştirme 20'ci asrın sonlarında sosyal, ekonomik ve politik dönüşümün önemli yönünü teşkil etmektedir. Devletin ekonomik hayattaki ağırlığının asgari düzeye indirilmesi olarak tanımlanabilecek özelleştirme gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yanında, sosyalist sistemin çöküşünden sonra eski Sovyet ülkeleri arasında da benimsenmiş ve devlet malvarlığının özel sektöre devredilmesi için gerekli yöntemler uygulanmıştır. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla 18 Ekim 1991 tarihinde bağımsızlığım ilan eden Azerbaycan'da serbest piyasa ekonomisine geçme hazırlıkları ve özelleştirme uygulamaları hız kazanmıştır. Kapitalizme geçiş sürecinde, Azerbaycan'da olduğu gibi diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinde de özelleştirmenin önünde duran önemli engellerden bir tanesi, satılacak olan kuruluşları satın alabilecek bir özel sektörün bulunmamasıdır. Azerbaycan'da pazar ekonomisine geçiş süreci ile özelleştirmenin eşzamanlı uygulamaya konulması ve ülkenin ekonomik-politik özellikleri, özelleştirme sürecini olumsuz etkilemiştir. Tezin amacı Azerbaycan'da merkezi ekonomiden pazar ekonomisine geçiş sürecinde gerçekleştirilen özelleştirme deneyimini ortaya koymak, özelleştirme uygulamalarının işgücü piyasası üzerindeki etkilerini incelemek ve konu hakkında genel bir değerlendirme yapmaktır. Sonuç olarak, Azerbaycan'da pazar ekonomisine geçiş süreci ile özelleştirme sürecinin birlikte yaşanması pazar ekonomisine geçiş süreci ile özelleştirme sürecinin işgücü piyasası üzerindeki etkisinin ayrıştırılmasını zorlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT ASKEROV, Emil. The Privatization Applications in Azerbaijan and Its Effects on Labour Market, Master's Thesis, Ankara, 2005. Privatization constitutes an important aspect of social, economic and political transformation in the late twentieth century. Privatization is a reduction in government ownership of the means of production. The most profound change of all has been experienced in developed and developing countries and after the fail of communism in former Soviet countries which have adopted a variety of techniques to transfer ownership rapidly to private hands. After the fall of the USSR, declaring its independence on 18 September 1991, Azerbaijan decided to transform its economic system from centralized-planned economic system to free market economy. All economic institutions made attempt to change its structure accordingly during the transition era. A very important key obstacle results from the legacy of communism: in Azerbaijan and at the same time in former Soviet countries there were no existing private sector to buy the state-owned enterprises. The transition to market economy and the privatization applications that being applied at the same period, and the economic-political situation of Azerbaijan influenced the privatization process negatively. The main purposes of this study are to state the privatization experience materialized in the transition period from planned economy to market economy in Azerbaijan, to examine the effects of privatization implementations on labour market and performing a general evaluation at the related subject To sum up, experiencing the periods, transition to market economy and privatization, both at the same time in Azerbaijan, has made difficult to distinguish the effects of transition to market economy and the effects of privatization period on labour market.