Kara Kuzgun Destanı (inceleme-metin-aktarma-gramatikal dizin-sözlük)
The Kara Kuzgun Epopee (research-transcription-translation-index-dictionary)
- Tez No: 160351
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ ÇELİK ŞAVK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Khakas Turkish, phonetics, vowels, consonants, morphology, nouns, verbs, stylistics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Ill ÖZET ILGIN, Ali. Kara Kuzgun Destanı (İnceleme - Metin-Aktarma - Dizin-Sözlük), Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2005. Bu çalışma, Hakas Türklerine ait bir destan olan Kara Kuzgun Destam'nın incelenmesinden oluşur. Metne dayalı olarak Hakas Türkçesindeki ünlüler ve ünsüzler Genel Türkçe ile karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Hakas Türkçesinde, ünlüler Genel Türkçe sistemiyle uygun olup çok büyük değişiklik göstermezken, ünsüzlerde farklı gelişmeler olduğu gözlenmiştir. Şekil bilgisinde, belli başlı şekil özellikleri tasvirî bir biçimde örneklerle işlenmiştir. Üslûp kısmında ise kelimelerin kullanım sıklığı belirlenmiş ve bu kullanım sıklığı yüksek olan kelimeler uygun ifadelerle açıklanmaya çalışılmıştır. Metnin tarnskripsiyonu ve Türkiye Türkçesine Aktarımı verilen ikinci bölümü, Gramatikal-Dizin - Sözlük bölümü izlemiştir. Anahtar Sözcükler Hakas Türkçesi, ses bilgisi, ünlüler, ünsüzler, şekil bilgisi, adlar, fiiller, üslûp bilgisi.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ILGIN, Ali. The Kara Kuzgun Epopee (Research - Transcription-Translation - Index- Dictionary), Master Thesis, Ankara 2005. For this thesis, we researched Kara Kuzgun Epopee, which belongs to Hakas Turks. We analyzed the vowels and consonants referring to the text by comparing them with Turkic language. In Hakas Turkish, while vowels being applicable to the Turkic language system do not show much change, consonants undergo different changes. In Morphology section, some morphological features of the epopee are given with examples in a comparative style. In the Stylistic section, the frequency of the words are determined. Then the words used frequently are explained. The Grammatical Index and the Dictionary follows the transcription of the text and the translation of it into the Turkey Turkish.