Türkiye'nin enerji ekonomisi ve politikaları
Turkey's energy economy and policies
  1. Tez No: 160377
  2. Yazar: IŞILAY CODOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN MORGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Economic Development, Energy Policies, Electric, Natural Gas, Liberalization
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
11 ÖZET CODOĞLU, Işılay. Türkiye'nin Enerji Ekonomisi Ve Politikaları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Enerji sektöründe, dolaylı olarak elde edilen kömür, petrol, doğal gaz, jeotermal ve nükleer enerji kaynaklan ve direkt elde edilen güneş enerjisi, hidrolik enerji, odun, hayvan ve bitki artıkları gibi birincil enerji kaynaklan ve bu enerji kaynaklarından bir çevrim işlemi sonrası üretilen elektrik, kok, hava gazı, petrol ürünleri gibi ikincil enerji kaynaklan ele alınmaktadır. Enerji sektörünün amacı, ekonomik olmak kaydıyla yerli veya ithal bütün enerji kaynaklarının değerlendirilmesi; birincil ve ikincil enerji taleplerinin, güvenilir bir arz yapısı içinde karşılanması; yerli ve yabancı özel sermayenin sektöre akışının kolaylaştırılması; enerjinin etkili ve verimli bir şekilde tüketilmesini sağlamaktır. Enerji sahipleri ile tüketicileri arasında coğrafi bir köprü oluşturmasına rağmen Türkiye, kişi başına düşen gelir ve kalkınmışlığın bir göstergesi olan enerji kullanımı açısından olması gereken yerde değildir. Bu çalışmada, Türkiye'nin enerji ekonomisi incelenmiş ve sürdürülen politikaların, gecikmelide olsa, zaman içerisinde liberalleşmeye doğru yol aldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca dünya enerji piyasalarında önemli yerlere sahip olan birincil enerji kaynaklarından doğal gaz ve ikincil enerji kaynaklarından elektrik sektörlerinin liberalleştirme çalışmaları araştırılmış ve Türkiye'nin izlemesi gereken enerji politikaları belirlenmeye çalışılmıştır. Liberalleşmenin yanı sıra, küreselleşen dünyada, Türkiye, ekonomisine uzun dönemli ve güvenilir bir enerji pazarı sunabilmesi için bir an önce tükenme eğilimi olan enerji kaynaklarından yenilenebilir ve yüksek verimi olan alternatif enerji kaynaklarına doğru geçiş yapmalıdır. Anahtar Sözcükler Ekonomik Kalkınma, Enerji Politikaları, Elektrik, Doğal Gaz, Liberalizasyon
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT CODO?LU, Işılay. Turkey's Energy Economy And Policies, Master's Thesis, Ankara, 2005. In the energy sector, indirectly obtained primary energy resources such as coal, oil, natural gas, geothermal and nuclear, and directly obtained primary energy resources such as solar, hydraulic, wood, animal and vegatation wastes and, secondary energy resources such as electric, coke, gas and oil products, obtained after one operational cycle of the primary energy resources, are investigated. The target of the energy sector is to use all of the local and foreign energy resources, provided that they are economical; to supply the primary and secondary energy demands in a dependable structure; to ease the local and foreign private capital flows into the sector; and to ensure the consumption of energy in an effective and efficient way. Altough Turkey is a geographical bridge between the owners and the consumers of the energy, she is not at the place where she should be, in terms of income per capita and energy consumption, which is an indicator of the national development. In this study, the energy economy of Turkey is investigated and it is seen that the long-time-continued policies are being liberalized in time, altough delayed. Furthermore, the liberalization efforts of the sectors, which have an important place in the world energy market, of natural gas, one of the primary energy resources, and electric, one of the secondary energy resources, are investigated; and suggestions for Turkey's energy policies are presented. Besides liberalization, Turkey should transfer from using the energy sources that have a tendency to be depleted, to the renewable and highly efficient alternative energy sources, in order to provide a long-time-period and dependable energy market in the global world.