On teachers' and trainers' perceptions of effective training sessions and the qualities of good trainers
- Tez No: 160397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEV PAKKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimi, Öğretmen Eğitmeni, Etkili Öğretim Sunumları, Etkili öğretmen Eğitmenleri, Teacher training, teacher trainer, effective training sessions, effective teacher trainers
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
11 ÖZET Bu çalışmada öğretmen ve öğretmen eğitmenlerinin, etkili eğitim sunumları ve etkili öğretmen eğitmeni niteliklerinin ne derece örtüştüğü konusundaki düşünceleri ortaya çıkartılmıştır. Çalışma için gerekli olan veri, 62 katılımcıya (6 öğretmen eğiticisi, ICELT eğitimine devam eden 42 öğretmen ve DELTA eğitimine devam eden 14 öğretmen) verilen bir anket ve aynı zamanda 12 katılımcıyla (2 öğretmen eğiticisi, 6 ICELT eğitimine devam eden öğretmen, 2 DELTA eğitimine devam eden öğretmen) gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu tekniğine dayalı birebir görüşmeler yardımıyla elde edilmiştir. Sonuçlara göre, az öğretim deneyimine veya hiç bir öğretim deneyimine sahip olmayan öğretmenlerin teorik bilgiden çok uygulamanın daha fazla olması gerekliliğine inandıkları ortaya çıkmıştır. Söz konusu deneyimi az olan öğretmenlerin, öğretmen eğitmenlerinin akademik niteliklerinden çok kişisel özelliklerine önem verdiği bulunmuştur. Öte yandan daha fazla deneyime sahip olan öğretmenlerin uygulamaya yönelik teorik altyapısı olan fikirlere daha fazla önem verdiği ortaya çıkmıştır. Etkili eğiticilerin özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, deneyimli öğretmenlerin öğretmen eğitmenlerinin akademik nitelikleri ve dilbilimsel bilgilerine daha fazla önem verdiği bulunmuştur. Bu bağlamda, söz konusu öğretmenlerin öğretmen eğitmenierindeki profesyonel niteliklere daha fazla önem verdiği söylenebilir. Diğer yandan öğretmen eğitmenleri, eğitim sunumunun başarısını belirlemede dikkatli ihtiyaç analizlerinin ve zamanın etkin kullanımının önemli olduğuna inanmaktadırlar. Etkili eğitmenin özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, öğretmen eğiticilerinin hem kişisel hem de profesyonel niteliklere önem verdikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT This study attempts to find the extent to the which the perceptions of teachers and teacher trainers match regarding effective training sessions and qualities of effective trainers. The data for this study was collected through a questionnaire given to 62 informants (consisting of 6 teacher trainers, 42 teachers doing the ICELT course and 14 teachers doing the DELTA course) and also through individual semi- structured interviews with 12 informants (consisting of 2 teacher trainers, 6 teachers doing the ICELT course, 2 teachers doing the DELTA course). Findings indicate that teachers with little or no teaching experience believe that in effective training sessions there should be more practical ideas than theory. They are also more interested in the personal qualities of teacher trainers more than their academic qualifications. On the other hand, the more experienced group of teachers give more importance to practical ideas that are grounded in solid theory. As for the qualities of effective trainers, they believe in the importance of academic qualifications of the teacher trainers and their knowledge of linguistics. Therefore, it can be said that they are more interested in the professional qualities of the teacher trainers. The teacher trainers, on the other hand, believe that in determining the success of training sessions, careful needs analysis and effective use of time are important. As for the qualities of effective trainers, they believe in the importance of both personal and professional qualities.