Kazakistan'da iç turizm gelişim stratejileri ve eğiti yoluyla halkta turizm bilincinin oluşturulmasına yönelik bir alan araştırması
Domestic tourism development strategies in Kazakhstan and a field study on increasing public awareness on tourism through education
- Tez No: 160538
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: iç turizm, turizm bilinci, Kazakistan, turizm eğitimi, domestic tourism, tourism awareness, Kazakhstan, tourism education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Bu çalışma, Kazakistan'da iç turizm geliştirme stratejilerinden halkın turizm konusunda bilinçlendirilmesine yönelik veri sağlama ve öneri geliştirme konularını kapsamaktadır. Yerli ve yabancı literatür taraması ve Kazakistan'da anket uygulaması yoluyla hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda; Kazakistan'ın turistik varlıklar açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğu, ancak bu kaynakların yeterince değerlendirilemediği, - İç turizmin gelişme çabasında olduğu, ancak bu gelişime hız kazandırılması gerektiği, - îç turizm geliştirme stratejilerinden biri olan“halkın turizm konusunda bilinçlendirilmesinin”gerektiği kanaatine varılmıştır. Yapılan anket uygulaması neticesinde elde edilen veriler doğrultusunda gerekli ve uyulması gereken çabalarla ilgili önerilerin başlıcalar şunlardır: Örgün eğitimde öğrencilerin turizm konusunda bilinçlendirilmesi amacına yönelik üniteler, dersler yer almalıdır. - Halk yaygın eğitim ile turizm konusunda bilinçlendirilmelidir. Örneğin; kitle iletişim araçlarıyla propaganda, eğitim çalışmalarının yapılması vb. Yaygın eğitim çabaların sürekliliği sağlanmalıdır. - Halkın örgün ve yaygın eğitim yoluyla bilinçlendirilmesi çabalarıyla paralel olarak ülkede iç turizmin geliştirilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT The aim of this thesis is to study the issues related to data maintenance and offer development aimed at enhancement of public awareness as a part of domestic tourism development strategies. The study was fulfilled by conducting internal and external literature review as well as conduction of the questionnaire in Kazakhstan. As a result of the study the following conclusions were made: - Although Kazakhstan has a rich potential for development of tourism, these resources are poorly evaluated. - Domestic tourism in Kazakhstan is in the process of development, but this process is still slow. - One of the strategies for development of domestic tourism is realization of the importance of“increasing public awareness on tourism”. The data obtained as a result of the conducted questionnaire revealed the below requirements and directions to be followed: - To open units and conduct classes in institutions of formal education aimed at enhancement of students' awareness in issues related to tourism. - To increase public awareness through mass education. For example: through mass media propaganda, educational work, etc. - To maintain continuity of mass education. - In parallel to the enhancement of public awareness through development of formal and mass education, to ensure the development of domestic tourism in the country.