Cebirsel ifadeler konusunun öğretiminde 5E öğrenme modelinin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarısı üzerine etkisi
The effect of 5E learning model on the academic achievement of 6th grade students in teaching of algebraic expressions
- Tez No: 507896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı yaklaşım, 5E öğrenme modeli, cebir, cebirsel ifade, cebirsel düşünme, Constructivist approach, 5E learning model, algebria, algebraic expression, algebraic thinking
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, ''Cebirsel İfadeler'' konusunun öğretiminde yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5E öğrenme modelinin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarısı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Batı Karadeniz bölgesinde yer alan bir ilimizin bir ilçesinde bulunanbir ortaokulun 6. sınıfında öğrenim görmekte olan farklı iki şubedeki 40 öğrenci ile yürütülmüştür.Rastgele belirlenmiş deney ve kontrol gruplarının her birinde 20 öğrenci bulunmaktadır.Çalışmada, nicel ve nitel araştırma desenlerinin birlikte yer aldığı karma yöntem kullanılmıştır.Deney grubundadersler 5E öğrenme modeline uygun geliştirilen materyallerle işlenirken, kontrol grubunda derslermatematik öğretim programına dayalı olarak geliştirilen ders kitaplarının önerdiği yöntem ve modellere göre yürütülmüştür. Çalışma öncesinde ön-test olarak her iki gruptaki öğrencilerin 5. sınıf matematik dersi not ortalaması bazalınmıştır. Çalışma sonrasında deney ve kontrol gruplarına cebirsel ifadeler başarı testi uygulanmıştır.Ayrıcaçalışma sonunda deney grubundan seçilen başarı düzeyleri farklı 5 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi ve Mann Whitney U-testi kullanılarak, elde edilen bulgular 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır.Yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda cebirsel ifadeler konusunda 5E öğrenme modeline göre hazırlanan ders etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına anlamlı bir katkı sağladığı görülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşme verilerinin içerik analizi yapılarak, 5E öğrenme modeli etkinlikleri ile destekli işlenen derslerin daha eğlenceli geçtiği, ilgi ve motivasyonu arttırdığı, daha iyi öğrenildiği ve kalıcı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of the 5E learning model based on constructivist approach onthe academic achievement of 6th grade students in teaching ''Algebraic Expressions''.The research was conducted with 40 students from two differentsectionstudying in the 6th grade of a middle school located in a province of a city in the western black sea region in the spring semester of 2016-2017 academicyear.There were 20 students in each of the randomly assigned experimental and control groups. In the study, mixed method research design was used. The lessons in the experimental group were carried outwith the materials developed in accordance with the 5E learning model while the lessons in the control group was carried out according to the methods and models proposed by the textbooks developed based on the mathematics teaching program. Before the research, pre-test was based on grade average of 5th grade mathematics for the students in both groups.After the study, algebraic expressions achievement test was applied to both experimental and control groups. In addition, at the end of the application, semi-structured interviews were conducted with five students with different levels of success selected from the experimental group. Independent samples t-test and Mann Whitney U-test were used to analyze the quantitative data obtained from the study and the findings were interpreted at a significance level of 0,05. As a result of statistical studies, it was revealed that the lesson activities prepared according to the 5E learning model on ''Algebraic Expressions'' made statistically significant difference to the academic achievements of the students. By analyzing the content of semi-structured interviews, it was found that lessons that were supported by 5E learning model activities were more fun, improved interest and motivation, werebetter learned and lasted longer.