Türkiye'de kısmi süreli çalışma
Part time work in Turkey
- Tez No: 161258
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kısmi Süreli Çalışma, Çağrı Üzerine Çalışma, İş Paylaşımı, Part Time Work, On Call Work, Job Sharing vn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türkiye'de Kısmi Süreli Çalışma Tezin Yazan: M. Fatih SAN Danışman: Prof. Dr. Ercan AK YİĞİT Kabul Tarihi: 02.08.2005 Sayfa Sayısı: vii(ön kısım)+66(tez) Anabilimdalı: Çalışma Eko.ve End.İliş. Bilimdalı: İKY ve End. İliş. Dünyada ve özellikle Avrupa' da yaygın biçimde kullanılan esnek çalışma biçimlerinden bir tanesi olan kısmi süreli çalışma kısaca; işyerinde tam gün çalışan emsal işçilerin normal çalışma sürelerinden önemli ölçüde daha kısa süre ile çalışılması şeklinde gerçekleştirilen çalışma türüdür. Çalışanlar ve işverenler açısından bir çok faydasının yanında zararları da bulunmaktadır. Kısmi süreli çalışmanın çalışanlar açısından en önemli yaran, kişinin çalışma saatlerini kendi istekleri doğrultusunda ayarlayabilme serbestisine sahip olmasıdır. En büyük eksisi ise, çalışma süresinin kısalığından ötürü ücretinin de düşük olmasıdır. Kısmi süreli çalışmanın işverenler açısından en önemli faydası, uluslararası rekabet koşullarında rakipleriyle mücadele edebilmesine yardımcı olmasıdır. Bu çalışmanın temel amaçlan; 1475 Sayılı eski İş Kanunu'nda yer almayan, fakat 4857 Sayılı Yeni İş Kanunu ile mevzuatımıza giren kısmi süreli çalışmanın ve bunun esnek modelleri olan çağrı üzerine çalışma ile halen kanunumuzda açıkça yer almayan iş paylaşımının ortaya çıkışı, gelişmesi, ülkeler açısından değerlendirilmesi ve son olarak mevzuatımız açısından değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Part Time Work in Türkiye Author: M. Fatih SAN Superviser: Prof. Dr. Ercan AKYi?İT Date: 02.08.2005 Sayfa Sayısı: vii(pretext)+66(main body) Department: Labour Economics and Industrial Relations Subfield: Human Resources Management and Industrial Relations Part time work which is one of flexible works used on a large scale in world, especially in Europe is, in short, a kind of work when the exemplary employee, to great extent, works more shorter than normal working hours in the workplace. It has some advantages as well as desadvanteges in terms of both employees and employers. The most important advantage of part time work for employees is that one employee is free to regulate working hours in accordence with his/her respective demands. Its most remarkable shortage is that the wage is low since its short work time. The advantage of part time work for employers is that it makes possible it for them to compete with competitors in the international area. The main goals of this work is to study the emergence and developement of part time work and its flexible work models as on call work and job sharing. Despite of that it was absent taken place in ex- work law with 1475 number, with the new work law it was taken place in our lagislation. In addition to this, evaluating it in terms of countries is one of goals of this study.