Türkiye'de sosyal hizmetler ve sosyal yardımın Avrupa Birliği sürecinde yeniden yapılandırılması
Reconstruction of social services and social helps on the way to European Union
- Tez No: 161273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SEYYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmetler, Sosyal Yardım, Türkiye, Avrupa Birliği VIll, Social Services, Social Helps, Turkey, European Union IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türkiye'de Sosyal Hizmetler ve Sosyal Yardımın Avrupa BirliğiSürecinde Yeniden YapılandırılmasıTezin Yazarı: Serkan GümüşDanışman: Doç. Dr. Ali SEYYAR Kabul Tarihi: 9 Eylül 2005Sayfa Sayısı: ıx (ön kısım) + 142 (tez) Anabilimdalı: Çalışma EkonomisiBilimdalı. Sosyal SiyasetSosyal hizmetler ve sosyal yardım toplumun var olabilmesi için çok önemlidir. Bir sosyal politika aracı olan sosyal hizmetler ve sosyal yardım, savunmasız ve ihtiyaç içinde olan insanların, toplumda hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olur. Avrupa Birliği ülkeleri, endüstri devriminden sonra sosyal hizmetler ve sosyal yardımlarda çok büyük aşama kaydetmişlerdir. Ancak aynı şeyi Türkiye için söylemek oldukça zordur. Türkiye'de sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar tam olarak istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Ülkemizde, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlara bakıldığında temel olarak yapısal, yasal ve mali sorunların olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın araştırma problemi, Türkiye'de sosyal hizmetler ve sosyal yardımın Avrupa Birliği sürecinde yeniden yapılandırılması olarak ifade edilebilir. Sosyal hizmetlerin tanımı ve ilgili kavramlar verilmiştir. Çalışmada literatür taraması yöntemine başvurulmuş ve uluslar arası kaynaklardan çeviri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'de sosyal hizmetlerin tarihi gelişimi anlatılmış ve geçmişte sosyal hizmetlerin gelişiminde rol oynayan kurumlardan bahsedilmiştir. Sosyal hizmet eğitimiyle ilgili bilgi verilmiştir. Türkiye'nin sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar alanında karşılaştığı mevcut sorunlar belirtilmiştir. Avrupa Birliğinde sosyal hizmet sisteminin mevcut ve eğitiminin mevcut durumu anlatılmıştır. Üye ülkelerden örnekler verilmiştir. Sosyal hizmetler sisteminin yapısı açıklanmıştır. Türkiye'de sosyal hizmetler sistemindeki değişim ihtiyacı açıkça belirtilmiştir. Türkiye'nin kendini Avrupa Birliğine nasıl adapte edeceği sorusu sorulmuştur ve bazı çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master' s Thesis Title of the Thesis: Reconstruction of Social Services and Social Helps in Turkey on the."Way to European UnionAuthor: Serkan GümüşSupervisor: Asst.Prof. Ali SEYYAR Date: 9 September 2005Nu. of pages: ix (pre text) + 142 (main body) Department: Labor Economy and Industrial Relations Subfield: Social Policy Social services and social help ara very important issues for the society to survive. Being an instrument of social policy, social services and social help secure needy and vulnerable people. The EU countries have highly developed the social services and social help system after the Industrial Revolution. However, that is not the truth for Turkey. Social services and social help in Turkey have not developed so. We can see structural, legal and financial problems when we look at the Turkey in social services and social help. The research problem of this study involves reconstruction of social services and social helps in Turkey on the way to EU. In this study,the case of social service and its reconstruction on the way to Eu is analyzed. In this study, literature review method is used and some international text are translated. The meaning of social services and related concepts are explained.History of social services in Turkey is expressed clearly and former organizations used for social services are stated. Education of social services in Turkey is described. Current problems that Turkey has in terms of system and education about the subject are shown. In Eu,the system, education current position of social services are described. Some examples are given from, the member countries. Structure of the system and education of scoial services are analyzed. The need for change in Turkey for social services clearly expressed. The question of how Turkey can adopt itself to the Union is asked. Some possible answer for the question are given by analyzing social service system both in Turkey and in EU.