Concepttualizing and understanding the contemporary popularity of conspiracy the ories: Re-thinking Karl Popper
Komplo teorilerinin güncel yaygınlığını anlamak ve kavramsallaştırmak: Karl Popper'i yeniden düşünmek
  1. Tez No: 161352
  2. Yazar: TÜRKAY NEFES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Komplo Teorileri, Küreselleşme, Karl Popper, Türkiye, Efendi. vıı, Conspiracy Theories, Globalization, Karl Popper, Turkey, Efendi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez komplo teorilerinin güncel yaygınlığım anlamak ve kavramsallaştırmak amacıyla yazılmıştır. Bu bağlamda komplo teorilerine günümüz toplumsal yapısının birer semptomu olarak yaklaşılmış ve güncel toplumun hangi özelliklerinin komplo düşüncesini yaygınlaştırdığım anlamaya çalışılmıştır. İlaveten, tezde komplo teorileri tanımlanmış ve bu teorilerin bilim karşıtı bilgi kaynakları olmaları ve köktenci ideolojilerin kullanımına uygunlukları gibi tehlikeli özelliklerine dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda, komplo teorileri modern toplum idealleriyle bir zıtlık içinde ele alınmış ve bu teorilerin bir modernlik kriziyle alakalı olduğu iddia edilmiştir. Bu çerçevede, Karl Popper' in“Açık Toplum”ideali ve bilimsel metodolojisi komplo mentalitesi ile ilgili önemli ipuçlarına ve çözümlere işaret ettiği için, tanımlanan kriz durumuna öneri getirebilmek amacıyla tartışılmıştır. Son olarak tezde, Popper' in kullandığı tümdengelim yöntemine uygun olarak, komplo teorileriyle ilgili argümanlar iki ayrı tartışma ile sulanmıştır. Öncelikle, Türkiye'nin 1980 sonrası kültürel dönüşümünde komplo teorilerinin yaygınlığından sorumlu tutulan özellikler ve nedenleri belirtilmiştir. Buradaki amaç Türkiye özelinde komplo teorileri hakkında sunulan tezin uygunluğunu veya geçerliliğini sınamaktır. Ardından, güncel bir komplo teorisi olan Efendi kitabi incelenmiştir. Sonuç olarak, komplo teorileri ve komplo mentalitesi günümüz toplumsal yapısmda videmokrasi ve bansın önündeki engeller olarak sosyal bilimlerce anlaşılması ve tanımlanması gereken kavramlar olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to understand and conceptualize the contemporary popularity of conspiracy theories. While doing this, conspiracy theories are approached as symptoms of current society. Moreover, the issue of what peculiar characteristics of contemporary society are responsible from conspiracy theories has been discussed. Heretofore, the concept of conspiracy theory is defined and its dangerous traits such as, being anti-scientific knowledge types and their ability to be used by fundamentalist ideologies, have been elaborated. In this regard, the success of conspiracy theories is associated with a crisis of modern ideals of society. In this context, Karl Popper's“Open Society”ideal and his scientific methodology was updated and stressed upon to widen the discussion on conspiracy theories with the reason that Popperian logic offer crucial solutions about widespread conspiracy theories. Lastly, and in parallel to Popper's deductive logic, the arguments about the reasons of conspiracy theories are tested within the context of two different discussions. First, a discussion on Turkish cultural transformation after 1980s was made in order to understand whether the symptoms which were held responsible from popularity of conspiracy theories are applicable and observable in the Turkish case or not. As a ivsecond part, the analysis of a book Efendi, which is a popular conspiracy theory in Turkey will be discussed. In consequence, conspiracy theories and conspirational thinking are presented as important and dangerous symptoms of current society, whose reasons should be understood and conceptualized for the sake of peace and democracy.