Geri Dön

Türkiye ihracat sisteminin süreç odaklı yaklaşımla yeniden yapılandırılması ve tekstil sektöründe KOBİ'lere uygulanması

Reenginering export system in Turkey and its application to SME's in textile industry

  1. Tez No: 77095
  2. Yazar: OYA HACİRE YÜREĞİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR HİSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Re-engineering, Bilişim, EDI, Elektronik Ticaret, Export, Reengineering, EDI, Electronic Commerce n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 211

Özet

oz DOKTORA TEZİ Türkiye ihracat sisteminin süreç odakli yaklaşimla yeniden yapılandırılması ve tekstil sektöründe kobi'lere uygulanmasi OYA HACIRE YUREGER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışmanlar : Prof.Dr. Mahir FİSUNOGLU, Doç.Dr. Tayyar ŞEN Yıl: 1998, Sayfa: 153 Jüri : Prof.Dr. Nejat ERK, Doç.Dr. Erol SAYIN, Yrd.Doç.Dr.Rızvan EROL Dünyadaki bölgesel bütünleşmeler, teknolojik gelişmeler, nüfus artışı ve tüketici alışkanlıklarındaki değişiklikler ve çeşitlilik günümüzdeki uluslararası ticaret anlayışının değişmesine neden oldu. Bilişim ve üretim teknolojilerine ve bu teknolojileri yönetebilecek insanlara sahip kurumlar 21. yüzyılda başarılı olurken bu rekabetçi avantajları kullanamayanların ise yok olmaya mahkum olacakları tartışılmaya başlandı. Bu çalışmanın amacı, değişen bu şartlar çerçevesinde Türkiye'nin ihracat pazarlama sisteminin olumlu ve olumsuz yanlarını makro ve mikro seviyede değişim mühendisliği (re-engineering) ve yazılım mühendisliği yöntemlerinden yararlanarak incelemek ve ihracat pazarlama sisteminde sıçrama yapabilecek bir iyileştirme için çözüm önerileri getirmeye çalışmaktır. Test edilen hipotezler ile şu sorulara yanıt aranacaktır: 1) Türkiye; kamusal organizasyon, teknoloji ve hukuk sistemi açısından dünya ticaretindeki değişimlere ayak uydurmaya hazır mıdır? 2) Türkiye'deki ihracatçılar özellikle KOBİ'ler dünyanın değişen ticaret anlayışına organizasyonel, teknolojik, süreçsel ve sosyal açıdan hazırlar mıdır? 3) Türkiye'de işletmeler Elektronik Veri Değişimi (EDI) / Elektronik Ticaret gibi yeni dış ticaret yaklaşımlarını kullanmakta mıdırlar? Hipotezlerin ilki yapılan yüzyüze görüşmelerden ve incelenen konu ile ilgili diğer çalışmalardan edinilen bilgi ile red edilmiştir. Diğer hipotezler ise örnekleme olarak seçilen tekstil ihracatçılarına yollanan anketler ile test edilmiştir. Yapılan istatistiki analiz sonucu hipotezlerin hepsi red edilmiştir. Bu çalışma, işletmelerin ihracat pazarlama sisteminde başardı olabilmesi ve 21. yüzyılda sıçrama yapabilmesi için hem işletmelerin, hem de devlet yapısının organizasyonel, teknolojik, süreçsel ve hukuksal bazda değişim mühendisliğinden geçirilmesi gereğini ortaya koymuştur. Yani işletmelerin başarısı kendilerinin“mikro seviyede re-engineer”edilmelerinden başka devletin de ilgili iyileştirmeleri yaparak“makro seviyede yeniden yapılanmasını”gerektirmektedir. Sonuç olarak, işletmeler kamu sektöründeki değişimlere hız verdirmeli ve yeni stratejilerin saptanmasında ve uygulanmasında katalizör görevi almalıdırlar.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT PhD Thesis REENGINEERTNG EXPORT SYSTEM IN TURKEY AND ITS APPLICATION TO SME'S IN TEXTILE INDUSTRY OYA HACIRE YUREGDR DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisors : Prof.Dr.Mahir FİSUNO?LU, Assoc.Prof.Dr. Tayyar ŞEN Year: 1998, Page: 153 Jury : Prof.Dr.Nejat ERK, Assoc.Prof.Dr.Erol SAYIN, Assist.Prof.Dr.Rızvan EROL International trade concepts have changed considerably due to regional integrations, technological development, population increase, changes and variety in consumer habits. It is widely argued that whereas organizations that have IT and advanced production technologies with human resources managing them will be succesful in the 21st century, those that can not use similar competitive advantages will not survive. In this research it'is aimed to study Turkey's export marketing system with positive and negative sides on micra and macro levels using reengineering and software engineering techniques in relation to the changing world situation. As a result it is aimed to propose solutions that will cause breakthroughs in the mentioned marketing system. Answers to the following questions will be examined: 1) Is Turkey ready to adapt to the changing world trade conditions in terms of public organization, technology and legal system? 2) Are the exporters, especially SMEs in Turkey ready to adapt the the changing world trade concepts in terms of organizational, technological, procedural and social conditions? 3) Are the organizations in Turkey using new trade approaches such as EDI and electronic commerce? The first hypothetical question has been rejected in the light of information acquired through face to face interviews and literature review. The other two questions have been tested by sending questionnaires to the textile exporters chosen randomly. The answers interpreted by statistical analysis showed that the hypotheses were rejected. This study showed that it is necessary to reengineer the organizations as well as the public system on organizational, technological, procedural and legal basis, if the organizations can be successful in the field of export marketing system. The organizations should reengineer themselves on the micro level whereas public organizational systems should be reengineered on the macro level. As a result, the organizations should see that the changes in the public domain accelerated and should act as catalysts in setting and implementing novel strategies.

Benzer Tezler

  1. Küreselleşme, ISO 9000 kalite güvence sistemleri ve özel bir Türk bankasında ISO 9001 uygulama örneği

    Globalization, ISO 9000 quality assurance systems and ISO 9001 application in a private Turkish bank

    HAKAN GAZİYİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    İşletmeİstanbul Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. A. ZEYNEP DÜREN

  2. Bir toplam kalite yönetimi değerlendirme modeli: Türkiye uygulaması

    A Total quality management evaluation model: Application in Turkey

    DİLEK ERERTEM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. SITKI GÖZLÜ

  3. Searching for the impact of network connectivity on borrowing performance: The case of Turkey

    Ağ bağlantısının ikincil şehirlerin performansına etkisinin araştırılması: Türkiye örneği

    EĞİNÇ SİMAY ERTÜRK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EMİNE FERHAN GEZİCİ KORTEN

  4. Türkiye'de ihracatın finansmanında ihracat kredileri ve ihracat kredi garantilerinin yeri

    Export credits and export credit guarentees in the export financing system of Turkey

    ÖZGE AŞÇIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    EkonomiGazi Üniversitesi

    Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. TUBA ONGUN

  5. Müşteri karlılık analizinde faaliyet tabanlı maliyet sisteminin kullanımı: Bir üretim işletmesinde uygulama

    Customer profitability analysis by using activity based costing: A case study on a production company

    İLKER ÖMER SAİT BULAT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    İşletmeÇukurova Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    PROF. DR. VEYİS NACİ TANIŞ