Türkiye'de kültürel mirasın sorunları ve yönetimi
  1. Tez No: 162871
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, yapılı kültürel miras, kültürel mirasın sorunları, kültürel miras yönetimi, sürdürülebilir kültürel miras, koruma, yaşam kalitesi, kent çevresi, kent kimliği, Cultural heritage, built heritage, problems of cultural heritage, cultural heritage management, sustainability of cultural heritage, preservation, quality of life, urban environment, urban identity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
177 ÖZET Bu çalışma, Türkiye'de kültürel mirasın sorunlarını ve kültürel miras yönetimini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı, dünyada ve Türkiye'de kültürel miras alanındaki mevcut durumu ortaya koyarak, Türkiye'nin sahip olduğu kültürel mirası koruması ve geliştirmesi için bir çözüm önerisi sunmaktır. Bu kapsamda, uluslararası belgeler, kurumlar ve projelere hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye'nin kültürel miras sorunlarını belirlemek için Türkiye'deki mevcut yasal ve örgütsel yapı ayrıntılı incelenmiştir. Kültürel mirasın temel sorunları olan; doğa ve insan kökenli sorunlar ile finansman, kentleşme, turizm, yasal ve örgütsel yapıdan, kaynaklanan sorunların çözümü için SWOT analizi ve sistem yaklaşımı kullanılarak“Türkiye Kültürel Mirasın Korunması ve Yönetimi Strateji Planı”hazırlanmıştır. Çalışma, kültürel miras alanında izlenmesi gereken yol haritasının temel ilkelerini belirlemesi nedeniyle önemlidir. Ayrıca, konuyla ilgili uluslararası kurumlar ve yapılan girişimleri tanıtması açısıdan da kaynak niteliğinde bir çalışmadır. Sonuç olarak, Türkiye'deki kültürel mirasın korunması, yönetimi ve planlanması için iyi formüle edilmiş bir ulusal plan yapılmalı ve uygulanmalıdır. Kamu otoriteleri, sivil toplum kuruluşları ve halk ortak bir tutum belirlemeli ve kendine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.
Özet (Çeviri)
178 ABSTRACT This study examines the problems of cultural heritage and cultural heritage management in Turkey. The aim of the study is to put forward a solution for the preservation and sustainability of the cultural heritage in Turkey by examining the current situation of the cultural heritage in the world and in Turkey. In this scope, information about the international policy texts, international organizations and their projects are given. In order to define the cultural heritage problems of Turkey, legal and organizational structure of the country is examined in detail. The fundamental problems of cultural heritage are derived from natural disasters, human activities, financial straits, unplanned urbanization, insufficient legal and organizational structure and adverse effects of cultural tourism. To overcome these difficulties“Turkish Cultural Heritage Preservation and Management Strategy Plan”is designed by methods of SWOT analysis and system approach. The study is important, because it sets out fundamental principles of a national plan and introduces the international organizations and their projects. In conclusion, for protecting, managing and planning of cultural heritage in Turkey, a well-formulated national plan should be formed and implemented. A common policy should be defined and each actor (public authorities, non-government organizations and individuals) should take his responsibility.