Pes planusta tarsal tünel sendromu sıklığı ve klinik değerlendirme
  1. Tez No: 163412
  2. Yazar: ŞENOL GÜMÜŞTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELDA SARIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pes Planus, Tarsal Tunnel Syndrome, The Dorsiflexion-Eversion Test, Symptom Severity Score, Functional Foot Score
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
III ÖZET Gümüştaş Ş. Pes Planusta Tarsal Tünel Sendromu Sıklığı ve Klinik Değerlendirme. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Tezi, Zonguldak 2005. Bu çalışmada Pes Planus tanısı alan hastalarda EMG ile Tarsal Tünel Sendromu (TTS) sıklığım araştırmak ve her ayağın klinik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Bu amaçla 32 hastanın 57 ayağına (25 bilateral, 7 unilateral) radyografik olarak Talometatarsal açı ve Talohorizontal açı ölçülüp Pes Planus tanısı konarak çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların demografik özellikleri ve semptomları kaydedildi. Hastalarda Semptom Ciddiyet Skoru (SCS) ve Fonksiyonel Ayak Skoru (FAS) hesaplandı. Hafif dokunma duyusunun değerlendirilmesinde Semmes-Weinstein monofilamanları kullanıldı ve TTS semptomlarını prokovake etmek amacıyla Dorsifieksiyon-Eversiyon Testi ve Tinel işareti bakıldı. Elli yedi ayağm 26'smda (%45.6) TTS saptandı. Monofilaman ile duyu değerlendirmesinde TTS saptanan 26 ayağın 20'sinde (%76.9) duyu muayenesini normal, 6 ayakta (%23.1) ise hafif dokunmada azalma tespit edildi. Dorsifieksiyon- Eversiyon testi TTS saptanan ayakların %50'sinde pozitif iken, TTS saptanmayanların tümünde negatifti. TTS saptanan 26 ayağın 18'inde (%69.2) Tinel işareti pozitif iken, TTS saptanmayan 31 ayağın tümünde ise negatif olarak bulundu. SCS ve FAS değerleri TTS olan grupta, olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Gumustas S., Tarsal Tunnel Syndrome Incidance and Clinical Evaluation in Pes Planus. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Physicial Medicine and Rehabilitation, Zonguldak 2005. In this study, we aimed to determine the incidence of Tarsal Tunnel Syndrome (TTS) by electromyography (EMG) in the patients diagnosed as Pes Planus and to evaluate each foot clinically. 57 feet of 32 patients (25 bilateral, 7 unilateral) diagnosed as Pes Planus by measuring Talometatarsal angle and Talohorizontal angle in X-ray radiograms, were recruited to the study. Demographic features and symptoms of the patients have been recorded. Symptom Severity Score (SSS) and Functional Foot Score (FFS) of patients have been calculated. Semmes-Weinstein monofilaments have been used for evaluation of light touch sensation and Dorsiflexion-Eversion test and Tinel sign have been performed for provocation of TTS symptoms. TTS has been established in 26 of 57 feet (%45.6). Sensorial physical examination of the feet by monofilaments, which have established TTS, was normal in 20 feet (%76.9), was diminished light touch in 6 feet (%23.1), while the sensation was normal in the feet that haven't established TTS. Dorsiflexion-Eversion test was positive in %50 of the feet that have established TTS, however was normal in all of the feet that haven't established. Tinel sign was positive in 18 of 26 feet (%69.2), which have TTS established, and Tinel sign was negative in all the patients that haven't established. SSS and FFS values were significantly high in the TTS established group (/K0.05). The incidence of TTS in the foot diagnosed as Pes Planus, was quite high (%45.6). Dorsiflexion-Eversion test may be useful in physical examination for diagnosis of TTS. SSS and FFS can be used for evaluation of symptom severity and performance of daily activities and functional impairment in the TTS patients.