Acil serviste aort diseksiyonu tanısı almış olan hastaların klinik özelliklerinin tanımlanması
Clinical characterisrics of patients diagnosed with an aortic dissection in the emergency department: A case series
- Tez No: 163894
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRKAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: aort diseksiyonu, acil servis, klinik prezentasyon
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
III. ÖZET ACİL SERVİSTE AORT DİSEKSİYONU TANISI ALMIŞ OLAN HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİNİN TANIMLANMASI Aort diseksiyonu (AD) ani başlangıçlı ve yüksek oranda ölümcül seyredebilen bir kardiyovasküler acildir. Hastalar acil servis (AS) lere sıklıkla yırtılır, yarılır tarzda göğüs veya sırt ağrısıyla başvurmaktadır. Ancak bu tipik klinik tablo son yıllarda yapılan yayınlar göstermiştir ki olguların çok büyük bir kısmını oluşturmamaktadır. Bu çalışmanın amacı AS'te AD tanısı alan hastaların geliş şikayetlerinin ve fizik muayene (FM) bulgularının değerlendirilmesi ve bilinen klasik AD kliniği ile farklılıkların ortaya konmasıdır. Materyal ve Metod: Hastane bilgisayar kayıtlan incelenerek 01.01.2001 ile 01.06.2005 tarihleri arasında AS'te AD tanısı alan hastalar belirlendi ve hastaların dosyaları arşivden istendi. AD tanısı konan 47 hasta geriye dönük olarak incelendi. Hazırlanmış olan veri toplama formuna hastaların demografik özellikleri, geliş şikayeti, ağrı ile başvurmuşlarsa ağrı tipi, AD için risk faktörleri, vital bulguları, fizik muyane bulguları, kardiyak enzim yükseklikleri, EKG ve göğüs radyogramı bulguları kayıt edildi. Hastaların AD ön tanısı ile tetkik edilmelerine neden olan semptom ve bulgular not edildi. Hastaların tanılarının hangi tanı yöntemi ile (bilgisayarlı toraks tomografisi, ekokardiyografi vb) konduğu ve AD'nun tipi Stanford sınıflaması baz alınarak not edildi. Elde edilen veriler daha önce yapılmış olan çalışmalarla karşılaştırıldı. Bulgular: AS'te 4 yıllık süre içinde 47 hastanın AD tanısı aldığı saptandı. AD tanısı alan hastaların yaş ortalamaları 66 (aralık 25-87) olarak bulundu. Bu hastaların 32'si erkek (%68.1) ve 15'i (%31.9) kadın olguydu. Otuz sekizinin (%80.9) göğüs, sırt, karın, yan veya kasık ağrısından en az birini tanımladığı; 9'unun (%19.1) ise hiçbir ağrı tanımlamadığı saptandı. AD açısından risk faktörleri incelendiğinde en sık hipertansiyonun olduğu (%68, n=29); bunu sigara (%34, n=16) ve geçirilmiş aortik kapak cerrahisi (%6.2, n=3) takip ettiği tespit edildi. Nabız defısiti hastaların %25.5'inde (n=12), sağ/sol kol tansiyon farkı %17'sinde (n=8) hastada tespit edildi. Bu hastaların AS'teki izleminde çekilen EKG'lerin %55.3'ünde (n=26) iskemi bulgularının olduğu, %6.4'ünde ise kardiyak enzim yüksekliği olduğu tespit edildi. AD tanılarının %89.4'ünün (n=42) konrastlı BT ile tanı aldığı tespit edildi. Bu 47 AD olgusunun 9'unun (%19.1) dosyasında göğüs radyogramı yorumubulunamadı. Geriye kalan 38 hastada en sık 31 'inde (%65) mediasten genişliği olduğu tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen 47 bu olgunun 32'sinde (%68.1) Stanford A, 15'inde (%31.9) Stanford B AD tespit edildi Sonuç: AD semptom ve bulguları daha önce tanımlanan klasik prezentasyonlardan oldukça farklıdır. Ani başlayan yırtılır tarzda ağrı AD hastalarının küçük bir kısmında tanımlanmıştır. Göğüs ağrısı, sırt ağrısı, karın ağrısı, senkop, herhangi bir nörolojik semptom, bilinç bozukluğu ile gelen her hasta potansiyel AD hastasıdır. Fizik bakıda nabız defısiti, karotis üfürümü, kardiyak üfürüm, abdominal üfürüm, TA farkı değerli ancak çok sık rastlanmayan bulgulardır.
Özet (Çeviri)
IV. SUMMARY CLINICAL CHARACTERISTICS OF PATTENTS DIAGNOSED WITH AN AORTIC DISSECTION IN THE EMERGENCY DEPARTMENT: A CASE SERIES Objectives: Aortic dissection (AD) is an emergency condition with a fatal course. Classically, patients represent with a sudden onset severe ripping and tearing pain in their chest and back, although some well-defined 'atypical' presentations exist. The objective of this study is to evaluate history and examination characteristics of patients diagnosed as an AD in the emergency department (ED) and to highlight any differences with properties previously defined as 'classical'. Materials and Methods: Computer records and ED charts of patients admitted to the ED and eventually diagnosed with AD in a fifty-four months' period were searched. Demographic variables, chief complaints, pain characteristics, risk factors for AD, vital signs, findings on examination, laboratory results including ECG, cardiac markers, chest X- ray, and computed tomography (CT) were recorded in data sheets. Stanford classification of the AD and how the diagnosis was established were also noted. Results: The search in records yielded 47 cases with a mean age of 66 (range; 25- 87) and 32 (68.1%) were male. Pain was described by 38 (80.9%) and hypertension and smoking were the two most common AD risk factors identified (68%, n=29; 34%, n=16, respectively). Pulse deficit was found in 12 (25.5%) and discrepancy in blood pressure readings between left and right arms in eight (17%). ECGs obtained in the ED revealed cardiac ischemia in 26 (55.3%) while cardiac enzymes were elevated in only 3 (6.4%). Contrast-enhanced CT was the diagnostic modality in 42 (89.4%) cases while 31 (65%) had widened mediastina in ED interpretations of chest X-ray. Thirty-two (68.1%) patients were diagnosed to have Stanford A ADs, while the remaining 15 (31.9%) had Stanford B. Conclusion: Symptoms and signs of AD may be substantially different from what is 'classically' expected in the ED. Only a minority of the patients report sudden onset tearing pain in their chest and back. Pulse deficit, carotid or abdominal bruits, cardiac murmurs, blood pressure discrepancies are valuable albeit uncommon findings on examination. Keyword: aorta dissection, emergency department, clinical presentation