Vaginal doğumlarda perine masajının etkinliği
The effect of perineal massage in vaginal births
- Tez No: 164052
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURDAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Prenatal perine masajı, Perineal travma, Epizyotomi, Perineal laserasyon, REEDA skalası, Prenatal perineal massage, Perineal trauma, Episiotomy, Perineal laceration, REEDA scale
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
1. ÖZET Araştırmamız prenatal perine masajının doğum esnasında perine bütünlüğünü koruyacağı, epizyotomi gereksinimini azaltacağı, perineal travma oluşsa bile yara iyileşmesini hızlandıracağı düşüncesiyle, masajın etkilerini saptamak için planlanmış randomize deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklem grubuna Eskişehir Doğum Çocuk Bakımevi'ne Ocak 2003- Mayıs 2004 tarihleri arasında başvuran gebelerden 50 gebe masaj, 50 gebe de kontrol grubu olarak alındı. Gebelere 34. haftadan itibaren haftada 1 ya da 2 kez perine masajı yapıldı ve kendilerinede nasıl yapılacağı öğretilerek yapmaları istendi. Olgulara pelvik taban kaslarını kullanabilmeleri için; kegel egzersizleri de öğretildi. Çalışmaya katılan olgular yaş, travayda gestasyon haftası, gebelik sayısı, önceki doğumlarda epizyotomi iyileşme süresi ve yenidoğan doğum ağırlığı, şimdiki doğumda yenidoğan doğum ağırlğı, baş çevresi gibi özellikler açısından benzer özellikte idi. Araştırmaya katılan multipar olguların %14'ünün önceki doğumlarını evde, % 86'sınm hastanede yaptığı, hastanede doğum yapan gebelerden l'ine epizyotomi uygulandığı saptanmıştır. Masaj grubunda epizyotomi uygulanma oram %10, kontol grubunda %92 olarak saptanmıştır. Masaj uygulanan grupta epizyotomi uygulanma oram istatistiksel anlamlı düzeyde azalmıştır. Primipar gebelerin masajı sık yaptıklarında epizyotomi uygulanma oram istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır. Ancak multiparlarda anlamlı bir fark saptanmamıştır. Epizyotomi uygulanan olgularda her iki grupta yara iyileşmesi REEDA skalası ile değerlendirilerek karşılaştırılmış, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Masaj yapma sıklığının yırtık oluşması ile ilişkisinde istatistiksel anlamlı bir fark olmadığı, ancak masajı daha sık yapan olgulardan %94'ünde yırtık oluşmadığı gözlenmiştir. Uygulayıcı masajı ile kendi kendine masaj yapma durumu incelendiğinde primipar gebelerin masajı yapmaya daha istekli olduğu, masajı daha az yaptıran multipar olguların kendi kendine masajı da daha az yaptıkları saptanmıştır. Sonuç olarak prenatal perine masajı perineal travmayı azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY THE EFFECT OF PERINEAL MASSAGE IN VAGINAL BIRTHS The research is a random experimental study which is aimed to determine the effects of the massage which is thought to occur the wholeness of perinea, to reduce episiotomy necessity, to accelerate wound recovery although there happens a trauma. 50 pregnant have been accepted to massage group, 50 have been accepted to controlling group of study's sample group who has applied to Eskişehir Maternity and Child Hospital in January 2003- May 2004. The pregnants have been massaged once or twice a week after 34. week and have been asked to do the massage on their own after an education. Kegel exercises have been tought to the cases to use pelvic floor muscles. The cases included in the study have the similarities in age, travas gestasyon week, pregnancy number, episiotomy recovery in previous birth and newborn birth weight, newborn weigh in momentary birth, around the head and so on. 14 % percent of multipar cases participated in the study, have given birth at home, 86 % percent of them at the hospital and it has been determined that one of the pregnants have been performed episiotomy. Average percentage of episiotomy performance have been determined 10%, 92% in controlling group, episiotomy performance rate in massage group has considerably reduced statistically. Episiotomy performance rate in primipar pregnants have considerably reduced statistically when they do frequent massage. But no importat difference has been determined. Wound recovery in the cases who have been performed episiotomy has been evaluated and compared with REEDA scale and no considerable difference has been determined between them. There hasn't been a statistical considerable difference in torn arise in relation with massage frequency, however, it has been observed that 94% percent of cases doing the massage more often haven't faced with torn case. When the case of practising massage and self mssage have been examined, it has been found out that primar pregnants are more eager to do massage and that multiple cases who have been taken less massage do less massage on their own.