Over kanserli hastalarda PONI 192 ve PON1 55 Gen polimorfizmlerinin incewlenmesi
Investigation of PON1 and PON1 55 polymorphismis in ovarian cancer patietns
- Tez No: 164310
- Danışmanlar: PROF. DR. YAMAN TEKANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Paraoksonaz, Over Kanser, Polimorfizm, RFLP, PCR. 38, Paraoxonase, Ovarian Cancer, Polymorphism, RFLP, PCR. 40
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
6. ÖZET : OVER KANSERLİ HASTALARDA PONİ 192 VE PONİ 55 GEN POLİMORFİZMLERİNİN İNCELENMESİ Over kanseri kadınlarda jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerin başlıca nedenlerinden biridir. Oksidatif stresin hücreler için son derece zararlı olduğu ve reaktif oksijen türlerinin kanserin başlangıcı ve. gelişiminde yer aldığı bilinmektedir. Paraoksonaz (PONİ) lipid peroksitlerini parçalayan bir antioksidatif enzimdir. PONİ konsantrasyonunu ve aktivitesini etkileyen iki polimorfizm (M/L 55 ve A/B 192) gösterir. Çalışmamızda 50 over kanserli hastada ve 52 kontrolde PONİ 55 ve PONİ 192 gen polimorfizmi ilişkisi araştırılmıştır. Periferik kan lökositlerinden elde edilen DNA örneklerinde PONİ 192 ve PONİ 55 gen polimorrj2rnlerini saptamak için Polimeraz Zincirleme Reaksiyonu (PCR), Restriksiyon Fragmanı Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) ve agaroz jel elektroforezi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmamızda sigara içenlerin hasta grubunda kontrole göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı (26.9% vs 7% ; X2:7,81, p:0,005; OR: 4,88 %95 CI: 1,49-15,99). PONİ 192 AA, BB ve AB genotip dağılımını hasta grubunda 0.76,0.12,0.12; kontrol grubunda 0.33, 0.11,0.56 olarak belirlendi. AA genotip frekansının hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu gözlemlendi (X2 : 19,242, p=0,000; Odds oram: 2,80 %95 CI: 1,653- 4,757). 37PONİ 55 LL, MM ve LM genotip dağılımını hasta grubunda 0.53, 0.10, 0.37; kontrol grubunda 0.46, 0.04, 0.50, olarak belirlendi. MM genotip frekansının hasta grubunda yüksek olduğunu fakat istatistiksel anlamlılığa ulaşmadığı saptandı (p>0.05). Bulgularımız iki polimorfîzmin over kanserinin başlangıç yaşı ile ilişkili olduğunu ve başlangıç yaşının PONİ 192 polimorfizminde AB < AA < BB sırasında PONİ 55 polimorfizminde ise LM < LL < MM sırasında arttığı tespit edildi. Sonuç olarak, elde ettiğimiz bulgularla; PONİ 192 AA genotipinin Türk toplumunda over kanseri için önemli bir risk faktörü olduğu, A ve L allellerinin hastalığın erken başlangıcı ile ilişkili olduğu izlenimi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY: INVESTIGATION OF PON1 192 AND PON1 55 POLYMORPHISMS IN OVARIAN CANCER PATIENTS Ovarian cancer is the leading cause of death due to gynecological malignancies among women. Oxidative stress is potentially harmful to cells and reactive oxygen species are known to be induced in the initiation and progression of cancer. Paraoxonase (PON1) is an antioxidative enzyme, which eliminates lipid peroxides. PON1 has two common polymorphisms (M/L55 and A/B192) that influence PON1 concentration and activity. We studied whether the M/L55 or A/B192 genotype relates with PON1 activity and ovarian cancer in 50 patients and 52 controls. Polymerase Chain Reaction (PCR), Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) and agarose gel electrophoresis tecniques were used to determine these polymorphisms. It was found that the number of smokers were significantly higher in ovarian cancer patients than controls (26.9% vs 7% ; X2:7,81, p:0,005; OR: 4,88 %95 CI: 1,49-15,99). Frequencies of PON1 192 AA, BB and AB genotypes among cancer patients were 0.76,0.12,0.12; and among the control subjects, 0.33, 0.11,0.56, respectively. AA genotype frequencies were increased significantly in patients than control groups (X2 : 19,242, p=0,000; Odds oranı: 2,80 %95 CI: 1,653-4,757). Frequencies of PON1 55 LL, MM, and LM genotypes among the patients were 0.53, 0.10, 0.37; and among the control subjects, 0.46, 0.04, 0.50, respectively. MM genotype 39frequencies were increased in patients compared to control groups, but did not reach statistical significance (p>0.05). The findings showed that the two polymorphisms were associated with the age onset of ovarian cancer, which increased in the order of the AB < AA < BB genotype in the PON1 192 polymorphism and LM < LL < MM genotype in the PON1 55 polymorphism. In conclusion, PON1 192 AA genotype may play an important role as a risk factor for ovarian cancer in the Turkish population and A and L alleles may be associated with early onset of the disease.