Karpal tünel sendromu tanısında ultrasonografisinin yeri ve elektromiyografi ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 165023
  2. Yazar: ABDULLAH DOĞDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OKTAY IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Median sinir, tuzak nöropatisi, tanı, ultrasonografi, Median nerve, entrapment neuropathy, diagnosis, ultrasonography
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
m ÖZET Median sinirin karpal tünel içerisinde sıkışması yada yaralanmasına karpal tünel sendromu (KTS) denir. Tuzak nöropatiler içerisinde en sık görülenidir. Hastalığın sıklığı göz önüne alındığında nöropatinin önlenmesi ve tedavisinin doğru yönlendirilebilmesi için tanısının zamanında konulabilmesi önemlidir. Yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi (US) cihazlarının geliştirilmesi ile son yıllarda sonografik incelemeler yüzeyel dokulan ilgilendiren hastalıkların tanısında önemli bir yere sahip olmuştur. Çalışmamızda KTS tanısında US'nin yeri ve öneminin tesbitini amaçladık. Ayrıca elde edilen sonuçlan halen tanıda altın standart olarak kabul edilen elektromiyografi (EMG) ile karşılaştırarak sonografik incelemelerin duyarlılığının ve özgüllüğünün saptanmasına çalıştık. Çalışma KTS şikayeti olan toplam 60 hasta üzerinde yapıldı. Hastaların öncelikle EMG ile median ve ulnar sinirlerine yönelik distal duyusal-motor iletim zamanlan ve distal duyusal iletim hızlan incelendi. EMG sonuçlarına göre vakalar KTS ile uyumlu olanlar ve olmayanlar diye 30'ar kişilik iki gruba ayrıldı. Median sinire yönelik yapılan gri-skala ultrasonografi incelemesinde; İlk grubu teşkil eden KTS ile uyumlu olanlarda sinir ekojenitesinde azalma saptandı, sinirin içinde epinöriyumlann oluşturduğu ince lineer ekojenik yapılar izlenmedi. Sinirin kesitsel alan ölçümlerinde; karpal tünel proksimalinde oluşan ödem sonucu belirgin kalibrasyon artışı, bu değerlerin distal radial düzeyde yapılan ölçümlerle karşılaştırılması ile iki düzey arasında belirgin farklılık bulundu. US'nin kullanımı ile KTS'nin tanısının daha kolay,daha ucuz ve non invaziv olarak yapılabilmesi mümkündür. Ayrıca US'nin sensitivite ve spesifite değerlerinin yüksekliğide dikkate alındığında yöntemin hastalığın doğru tanısında önemli bir yere sahip olduğu açıktır. Teknolojideki gelişimler ile US'nin ileride ilk baş vurulacak yardımcı tam yöntemi olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Squeeze or injury of the median nerve in the carpal tunnel is called Carpal Tunnel Syndrome (CTS). It is the most commonly seen type among the entrapment neuropathies. When the frequency of the disease is concerned, it is obvious that the diagnosis should be achieved in the right time and the treatment should be managed correctly for the prevention of the development of neuropathies. In recent years due to the development of the high resolution ultrasonographic (US) devices, sonographic examinations have gained an importance in the diagnosis of the diseases of superficial tissues. We aimed to establish the place and the importance of the US in the diagnosis of the CTS. Also we tried to determine the sensitivity and the specificity of the sonographic methods by comparing the results obtained with electromyography (EMG), which is still accepted as the gold standard for the diagnosis. The present study was performed on 60 patients suffering from CTS. First, distal sensory-motor transmission times and distal sensory transmission speeds of median and ulnar nerves of the patients were examined with EMG. Then, cases were divided into two groups each composed of 30 patients as concomitant with and without CTS. In gray-scale US examination of median nerve; the most striking findings observed in the cases with CTS were the decrease in the echogenisity of the nerve and invisibility of the linear echogenic structures formed by epineurium in the nerve. In cross-sectional area measurements of the nerve, the findings determined were the prominent increase in the calibration at proximal to carpal tunnel due to the edema and the presence of significant differences between two levels when these values were compared with the measurements obtained in distal radial levels. It is possible to make the diagnosis of CTS by using US, in a cheaper, easier and non-invasive way. Also, when we consider the high values of the sensitivity and specificity, it is clear that this method has an important place in diagnosis of CTS. We suppose that US will be the first applied auxiliary method in the future by the help of the developments in technology.