Kronik atriyal fibrilasyonda atriyal yeniden yapılanma ve inflamasyon
The inflammation and remodeling in chronic atrial fibrillation
  1. Tez No: 165348
  2. Yazar: BAŞAR CANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER AKYÜREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, fibrozis, inflamasyon, remodeling. 50
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Kronik Atriyal Fibrilasyonda Atriyal Yeniden Yapılanma ve İnflamasyon Amaç Bu çalışmada kronik atriyal fibrilasyonu olan hastalarda remodeling ve lokal inflamasyon belirteçlerinden olan MMP2, MMP9, TIMP2, eNOS, İNOS ve COX-2 ekspresyonlarının ve ilişkilerinin semi-kantitatif yöntemlerle araştırılması ve olası patofizyolojik ilişkilerin açıklanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Çeşitli nedenlerle aortopulmoner bypass altında açık kalp cerrahisi yapılan 15'i AF, 21'i SR toplam 36 hasta çalışmaya alındı. Operasyon öncesinde hastaların detaylı bir ekokardiyografik değerlendirmeleri yapıldı. Sternotomi sonrası sağ atriyal ve aorta kanülasyonları sonrası sağ atriyum apendiksinden 4-8 mm'lik doku parçaları eksize edilerek %10 formol çözeltisi içine konuldu. Toplanan sağ atriyum appendiks spesimenleri immünohistokimyasal yöntemlerle MMP2, MMP9, TIMP2, eNOS, İNOS ve COX-2 aktivitesi bakımından semikantitatif olarak değerlendirildi. Bulgular AF ve SR grupları ekokardiyografik parametreler açısından karşılaştırıldığında sol atriyum çaplan AF grubunda daha büyüktü. Romatizmal kapak hastalıkları AF grubunda fazlayken KAH SR grubunun yaklaşık %40'ını oluşturmaktaydı. Hastalar sağ atriyumda MMP2, MMP9, TIMP2, eNOS, İNOS ve COX-2'nin doku düzeyindeki aktivitelerine göre incelendiğinde AF grubunda eNOS artışı dışında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmadı. 49Sonuç Bu çalışmada inflamasyon ve remodeling" de rol alan MMP2, MMP9, TIMP2, İNOS ve COX-2 ekspresyonlarının AF'de değişmediği, eNOS ekspresyonunda ise anlamlı bir artış olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The inflammation and remodeling in chronic atrial fibrillation Aim The aim of this study is to assess the interactions between MMP2, MMP9, TIMP2, eNOS, iNOS and COX-2 at tissue level by means of semi-quantitative methods and to explain the possible underlying pathophysiologic mechanisms in chronic atrial fibrillation. Material and Method A total of 36 patients, 15 of which were with chronic atrial fibrillation were enrolled in the study. After the enrollment, a detailed echocardiographic examination was performed in each patient. In the operation room, right atrial appendages were dissected after the aortopulmonary bypass cannulation. The collected specimens, the size of which were 4-8 milimeters, were then put in a 10% formole solution and sent to the pathology laboratory to be stained immunehistochemically for MMP2, MMP9, TIMP2, eNOS, iNOS and COX-2 activities. Results As for the echocardiographic parameters; the left atrium diameter was found to be increased in the AF group. While the rheumatic cardiac valvular diseases was comprising the majority of the AF group, coronary artery disease was present in approximately 40% of the SR group. After the specimens were stained immunehistochemically for MMP2, MMP9, TIMP2, eNOS, iNOS and COX-2 activities, it has been found that, there was no statistically significant difference between 2 groups except for the eNOS activity. Additionally, there was a nonsignificant increase trend for iNOS activity in AF group. 51Conclusion Except for an increased eNOS expression in AF; there was no difference in the expressions of MMP2, MMP9, TIMP2, iNOS and COX-2 activities in the AF group. It has been concluded that; we have not found any results conflicting with the issue of inflammation and structural remodeling in AF, which had been proven in many studies in the literature. KeyWords: Atrial fibrillation, fibrosis, inflammation, remodeling. 52