MBE tekniği ile büyütülen InGaAs/GaAs ve A1GaAs yarıiletkenlerinin iletim özellikleri
Transport properties of InGaAs/GaAs and A1GaAs/GaAs semiconductors grown by MBE
- Tez No: 165915
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: MBE, InGaAs/GaAs, AlGaAs/GaAs, Hail Mobilitesi, QMSA, uzay-yükü, metal presipitat, 2DEG
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ill MBE TEKNİĞİ İLE BÜYÜTÜLEN InGaAs/GaAs VE AlGaAs/GaAs YARIİLETKENLERİNİN İLETİM ÖZELLİKLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Sefer Bora LİŞESİVDİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2005 ÖZET Bu çalışmada MBE tekniği ile büyütülen Ino,24Ga0,76As/GaAs ve Al0,15Ga0,85As/GaAs yarıiletkenlerinin iletim özellikleri incelendi. Özdirenç ve Hail etkisi ölçümleri 15-350 K sıcaklık ve 0-1.5 T manyetik alan aralığında yapıldı. Ölçümler neticesinde, Hail mobilitesinin, incelenen sıcaklık aralığında çok düşük değerlere sahip olduğu görüldü (MH= 10~70 cm2/V.s.). Manyetik alan bağımlı özdirenç ve Hail katsayının QMSA tekniğinde kullanılmasıyla mobilite spektrumları elde edildi. QMSA sonucunda, elektriksel iletimin çoklu taşıyıcılar (elektron ve deşikler) sayesinde olduğu ve her sıcaklıkta elektron-deşik çiftlerinin oluştuğu bulundu. Sıcaklık bağımlı Hail mobilitesi, uzay-yükü saçılma mekanizması ile analiz edildi ve NgA ~ (T/N)-1/3 bağımlılığı bulundu. Ölçümler ve analizler, In0,24Ga0,76As/GaAs ve Al0,15Ga0,85sAs/GaAs yarıiletkenlerinde iletim özelliklerinin uzay-yükü saçılması ve safsızlık bandı iletimi ile olduğunu gösterdi. Her iki numune için de, alıcı ve verici safsızlık enerji seviyelerini içeren bir bant modeli önerildi. Bilim Kodu : 404.05.01
Özet (Çeviri)
IV TRANSPORT PROPERTIES OF InGaAs/GaAs AND AlGaAs/GaAs SEMICONDUCTORS GROWN BY MBE (M.Sc. Thesis) Sefer Bora LISESIVDIN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2005 ABSTRACT In this work, transport properties of In0,24Ga0,76As/GaAs and Al0,15Ga0,85As/GaAs semiconductors grown by MBE were investigated. Resistivity and Hall effect measurements were taken between 15-350 K and 0- 1.5 T. According to measurements, Hall mobility was seen to had very low values in the investigated temperature range (MH=10~70cm2/V.s.). Mobility spectrums were obtained using the magnetic field dependent resistivity and Hall coefficient data in QMSA technique. QMSA showed that the transport properties was controlled by multiple carriers (electrons and holes), and electron-hole couples were formed at all temperatures. Temperature dependent Hall mobility was analyzed using the space-charge scatterring mechanism and a dependence of NgA ~ (T/N)-1/3 was found. The measurements and analysises showed that the transport properties of In0,24Ga0,76As/GaAs and Al0,15Ga0,85As/GaAs semiconductors were due to the space-charge scattering and impurity band transport. For both samples, a band model including an acceptor and donor energy levels was also suggested. Science Code : 404.05.01 Key Words : MBE, InGaAs/GaAs, AlGaAs/GaAs, Hall Mobility, QMSA, electron transport, magnetoresistivity Page Number : 98 Adviser : Assoc. Prof. Mehmet KASAP