Toz enjeksiyon kalıplamada kullanılan besleme stoklarının kalıplanabilirliklerinin incelenmesi
Investigation of moldability of the feedstocks used in powder injection molding
- Tez No: 166126
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toz enjeksiyon kalıplama, besleme stoku, kahplanabilirlik
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
uı TOZ ENJEKSİYON KALIPLAMADA KULLANILAN BESLEME STOKLARININ KALIPLANABİLİRLİKLERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Müjdat Sami ERGÜNEY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 2005 ÖZET Bu tez çalışmasında endüstride Toz enjeksiyon kalıplama için üretilen BASF firmasının Catamold FN02, Catamold AO-F, Catamold 316L ile Advanced Metalworking firmasının Fe-2Ni hazır besleme stokları ve tez kapsamında geliştirilen steatit toz içeren suda çözünen besleme stokunun enjeksiyon makinesinde kalıplanabilirliği incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak besleme stoklarının kılcal reometrede akış davranışları incelenmiştir. Catamold malzemelerin 170-220 °C aralığında viskozitelerinin 500-3500 Pa.s ve kayma oranlarının 50-350 s“1 aralıklarında olduğu; Advanced Metalworking Fe-2Ni hazır besleme stokunun aynı sıcaklık aralığında viskozitesi 200-1000 Pa.s ve kayma oranının 100-600 s”1 olduğu; ayrıca tez kapsamında geliştirilen steatit içeren besleme stokunun 170-220 °C sıcaklık aralığında viskozitesinin 40-100 Pa.s, kayma oranının 1000-3500 s"1 olduğu tespit edilmiştir. Enjeksiyon makinesinde kahplanabilirlik testi için a) zikzak kanallı bir kalıp, b) beş farklı kalınlığa ve uzun dikdörtgen prizma şeklinde boşluklara sahip bir kalıp c) çekme testlerine uygun standartlara gore tasarlanmış iki farklı boyutlarda boşluk içeren kalıplar imal edilmiştir. Enjeksiyon makinesinde değişken olarak silindir sıcaklığı, enjeksiyon basmcı, enjeksiyon debisi ve kalıp sıcaklığı seçilmiştir. Bu değişkenler çerçevesinde zikzak kalıpta yapılan denemelerle en uygun kalıplama değer aralıkları belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre Catamold malzemeler kendi aralarmda benzer basdma özellikleri sergilemiş,IV 180-230 °C sıcaklık aralığında, 800-1400 bar basınç aralığında ve 10-25 cmVs debi aralığında ve 140°C kalıp sıcaklığında kalıplanabilir olduğu tespit edilmiştir, Fe-2Ni için 170-220°C sıcaklık, 800-1400 bar basınç, 10-25 cmVs debi aralıkları, 32 °C kalıp sıcaklığında uygun basılma şartları bulunmuştur. Elde edilen şartlara göre hazır besleme stoklarından diğer farklı geometrili kalıp boşlukları için on ürünler başarılı bir şekilde basılmıştır. Geliştirilen besleme stoku için 190-230 °C silindir sıcaklıklarında, 900-1400 bar basınçlarda, 10-25 cm'/s debi aralıklarında ve 32 °C kahp sıcaklığında kalıplama şartlarının uygun olduğu belirlenmiştir. Bilim Kodu: 708
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF MOLDABILITY OF THE FEEDSTOCKS USED IN POWDER INJECTION MOLDING (M.Sc Thesis) Müjdat Sami ERGÜNEY GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY May 2005 ABSTRACT In this thesis, the moldability of feedstocks produced for powder injection molding like Catamold FN02, Catamold AO-F, Catamold 316L from BASF firm, Fe-2Ni from Advanced Metalworking firm and a water soluble feedstock composed of steatit powder developed specially for this thesis have been examined. For this purpose first of all the flow characteristics of the feedstocks have been invesitgated by a capillary rheometer. It has been observed that at the 170-220 °C temperature range viscosities of Catamold materials are between 500-3500 Pa.s, and shear rate values are between 50-350 s"1. For Advanced Metalworking Fe-2Ni feedstock it is determined that viscosities are between 200-1000 Pa.s, shear rate values are 100-600 s'1. It is observed that for feedstock composed of steatit powder developed during research, viscosities are between 40-100 Pa.s and shear rate values are between 1000-3500 s'1 at the 170-220 °C temperature range. Molds have been designed and produced for moldability tests using an injection molding machine. These molds are a)Mold with a chanel having a zig-zag form path, b)Mold with having rectangular prismatic cavity and having five different thicknesses cavity c)Mold having two cavities for tensile stress specimens with different dimensions. The variables selected for the tests are Barrel temperature, injection pressure, flow rate and mold temperature. Zig-zag form path mold is used for deterniining the best molding condition ranges. According to this, Catamold materials show similar moldingVI characteristics and best results are observed between 180-230 °C temperature, 800-1400 bar pressure and 10-25 cmVs flow rate ranges. Best molding conditions are determined for Advanced Metalworking Fe-2Ni feedstock are 170-220 °C temperature, 800-1400 bar pressure, 10-25 cm3/s flow rate, 32 °C mold temperature. For the developed feedstock best molding conditions are determined as 190-230 °C barrel temperature, 900-1400 bar pressure, 10-25 citf/s flow rate and 32 °C mold temperature. Science Code : 708 Key Words : Powder Injection Molding, feedstock, moldability Page Number: 129 Adviser : Assis Prof Çetin KARATAŞ