Değişken gaz sıcaklıkları için sıcak tel anemometresi yöntemi ve sıcak teldeki yıpranmanın hız ölçümlerine etkisi
Hot wire anemometry for non-isothermal flow and effect of the aging the sensor wire
  1. Tez No: 166571
  2. Yazar: TOLGA YASA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak tel Anemometresi, Hot-wire Anemometry
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Üniversitesi Enstitüsü Anabilim Dalı Programı Tez Danışmanı Tez Türü ve Tarihi : İstanbul Teknik Üniversitesi : Fen Bilimleri : Makina Mühendisliği : Enerji : Yrd. Doç. Dr. Murat ÇAKAN : Yüksek Lisans -Ocak 2005 ÖZET DEĞİŞKEN GAZ SICAKLIKLARI İÇİN SICAK TEL ANEMOMETRESİ YÖNTEMİ VE SICAK TELDEKİ YIPRANMANIN HIZ ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ Tolga YASA Bu çalışmada, sıcak tel anemometresi için geliştirilen yeni bir kalibrasyon yöntemi sayesinde, bu ölçüm yönteminin sadece sabit gaz sıcaklıkları için değil aynı zamanda gaz sıcaklığının zamanla değiştiği akış durumlarında da kullanılmasına imkan tanınmıştır. Ayrıca yüksek tel sıcaklıklarının kullanıldığı durumlarda, telde zaman içerisinde oluşan yıpranmanın çok daha hızlı olarak gerçekleştiği ve buna paralel olarak da tel sıcaklığının her kullanımda değiştiği bulunmuş ve bu durumun göz önüne alınmamasının ölçümlerde %50'lere varan hatalara sebep olduğu gösterilmiştir. Bu hataların temelinde yaşlanmanın etkisiyle telin çalışma sıcaklığının değişmesi yatmaktadır. Bu değişime bağlı olarak ortaya çıkan hatalar, kalibrasyon modelinin tel direncini göz önüne alacak şekilde yeniden düzenlenmesi ile ortadan kaldırılmıştır.
Özet (Çeviri)
University Institute Science Programme Programme Supervisor Degree Awarded and Date : Istanbul Technical University : Institute of Science and Technology : Mechanical Engineering : Energy : Assistant Prof. Murat ÇAKAN : M.Sc. - October 2005 ABSTRACT HOTWIRE ANEMOMETRY FOR NON-ISOTHERMAL FLOW AND EFFECT OF THE AGING OF THE SENSOR WIRE Tolga YASA In this study, a calibration procedure is developed for the hot-wire anemometry technique for non-isothermal flow field and applications that need high wire temperature. High wire temperature increases the aging effect resulting in the change of the wire temperature after it is used once. Therefore, the relationship between velocity and voltage that has been found by calibration is not valid in this case. The errors in velocity measurements can be up to 50% if the same calibration parameters are used during the lifetime of the wire. However, the measurement errors can be corrected by taking the resistances into account while developing the calibration model.