A provision model and design guidelines for permanent post-disaster housing in rural areas of Turkey based on an analysis of reconstruction projects in Çankırı
Türkiye'nin kırsal alanlarda uygulanacak kalıcı afet konutları için Çankırı'da uygulanan yeniden yapım projelerinin analizine dayanan bir konut sağlama modeli ve tasarım kılavuzu
- Tez No: 167387
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Afet konutları, afet sonrası yeniden yapım, kırsal konutlar. vii, Post-disaster housing, post-disaster reconstruction, rural housing
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
öz TÜRKİYE'MİN KIRSAL ALANLARINDA UYGULANACAK KALICI AFET KONUTLARI İÇİN ÇANKIRI'DA UYGULANAN YENİDEN YAPIM PROJELERİNİN ANALİZİNE DAYANAN BİR KONUT SAĞLAMA IVÎODELİ VE TASARIM KILAVUZU Dikmen, Neşe Doktora, Mimarlık Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soofia Tahira Elias-Özkan Eylül 2005, 150 sayfa Türkiye'de kırsal alanlarda uygulanmış afet konutları ile ilgili yapılan çalışmalar, bu konutların kullanıcıların bütün ihtiyaçlarına cevap vermediğini göstermektedir. Haziran 2000 depreminden sonra Çankırı'da 1221 adet kalıcı afet konutu inşa edilmiştir. Bu konutların bir kısmı T.C. Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı tarafından önerilen tip projeler, bir kısmı da tip projeleri reddetmiş olan hak sahipleri için tasarlanmış olan özel projelerden oluşmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hak sahipleri arasında memnuniyet ya da memnuniyetsizliğe ve reddetmeye neden olan faktörleri ortaya çıkarmaktır, inşa edilen - kullanılan veya reddedilmiş - afet konutlarının tipleri, bu konutlara yapılan ekler ve değişiklikler ve bunların hangi amaçlarla yapıldığı ve kullanıcı memnuniyetinin derecesini ortaya koymak üzere bölgede bir çalışma yapılmıştır. Yapılan değişiklikleri görsel olarak ortaya koyabilmek için değiştirilmiş ve ek yapılmış olan afet konutların röleveîeri alınmış ve çizimleri yapılmıştır. Bu araştırma için rastlantısal olarak 90 adet aile seçilmiştir. Çalışma için, tip ve özel projelerin sürekli kullanıcıları ve tip projeleri reddetmiş olan hak sahiplerine uygulanmış olan bir anket hazırlanmıştır. Söz vıkonusu anketten elde edilen bilgi istatistik yöntemleri ile analiz edilmiş ve köylerdeki geleneksel konutlarının yöresel ihtiyaçları karşılayacak şekilde daha iyi donatıldığı; tip projelerin kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamadığı; özel projelerin kullanıcı ihtiyaçlarına daha yakın olduğu ve yeni yerleşimleri reddeden hak sahiplerinin afet konutlarını önceki evlerinin parselleri üzerinde inşa etmeyi tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Ek olarak, yörede coğrafi, topografik, ve iklimsel koşulları ve konut tipini anlamaya yönelik araştırma yapılmıştır. Tip afet konutlarına yapılan ekler ve değişiklikler kaydedilmiş ve çalışmanın sonunda kırsal alanlarda uygulanacak kalıcı afet konutları için bir konut sağlama modeli ve tasarım kılavuzu önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROVISION MODEL AND DESIGN GUIDELINES FOR PERMANENT POST- DISASTER HOUSING IN RURAL AREAS OF TURKEY BASED ON AN ANALYSIS OF RECONSTRUCTION PROJECTS IN ÇANKİRİ Dikmen, Neşe Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soofia Tahira Elias-Özkan September 2005, 150 pages Studies on post-disaster housing in rural areas of Turkey show that these houses do not respond to all the needs of users. After the earthquake of June 2000, 1,221 permanent post-disaster houses (PDH) were erected in the villages of Çankırı. Some of these PDH were built with Typical Designs while others were custom-designed for the beneficiaries who had rejected the Typical Designs of the Ministry of Public Works and Settlement. The aim of this study was to pinpoint those factors of the PDH which led to satisfaction or dissatisfaction among the beneficiaries and, hence, abandonment of these houses. A survey was carried out in the area to determine the types of PDH built - used or abandoned - any additions or alterations made and for which purpose, and user's degree of satisfaction with their houses. Those PDH which were altered and to which any additional spaces were added were measured and drawn to visually record the changes made by the beneficiaries. A random sample of 90 families was selected for the investigation. A questionnaire was prepared for the study which was administered to the permanent users of the PDH with Typical Designs and Custom Designs and the beneficiaries who refused to move to IVthe PDH with Typical Designs. Data obtained from the questionnaires was analysed with the help of statistical tools. It was revealed that Traditional Houses in the villages are better equipped to answer the local needs; PDH with Typical Designs do not meet the needs of the users; PDH with Custom Designs are closer to user needs; and that some beneficiaries who refused to move to new settlements preferred to construct PDH on the lots of their previous houses. In addition, a survey was carried out in the villages to understand geographical, topographical and climatic conditions and house typology in the region. Additions and modifications made in the PDH with Typical Designs were recorded and at the end of the study, guidelines for post- disaster reconstruction works and design of PDH in rural areas have been proposed.