Yakıt pilleri ve taşıtlardaki uygulamaları
Fuel cells and transportation applications
- Tez No: 168508
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt pilleri, hidrojen, ulaşım, PEM yakıt pilleri. xı, Fuel cells, hydrogen, transportation xn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Hidrojen ile çalışan yakıt pilli taşıtlar otomotiv sektörünün geleceğidir. Dünyada fosil yakıtlar tükenmek üzere olduğundan; hidrojen, yeni enerji taşıyıcı olarak önem kazanmıştır. Bir yakıt pili, hidrojen ve oksijen arasındaki elektro kimyasal reaksiyondan direkt olarak elektrik üretir. Yakıt pilleri çok verimlidir. Yakıtın % 40-60 enerjisini kullanarak bir arabayı düşük veya sıfır emisyon ile çalıştırabilirler. Saf hidrojen ile çalışan bir yakıt pilinin egzos ürünü sadece su buharıdır. Kullanıma sunulmadan önce, yakıt pili teknolojisi geliştirilmelidir. Geliştirilmekte olan konular, hidrojen depolama, hidrojen elde edilmesi, yakıt dağıtım alt yapısı, maliyet ve dönüştücü kullanıldığı zaman daha hızlı ilk çalışmadır. Bir yakıt pili tipi olan PEM, adını polimer elektrolit membrandan alır. PEM yakıt pilleri, ulaşım uygulamaları için daha uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fuel cell vehicles are the future of automotive sector, which are powered by hydrogen. As the fossil fuels run out on earth, hydrogen gets important as the new energy carrier. A fuel cell produces electricity directly from the electrochemical reaction between hydrogen and oxygen. Fuel cells are very efficient. They can capture % 40-60 of a fuel's energy to power a car with low or zero emission. A fuel cell vehicle running on pure hydrogen emits only water vapor. Fuel cell technology needs to be improved before being commercial. The issues under development are, storage of hydrogen, supplying hydrogen, the infrastructure of fuel delivery systems, hydrogen economy and quicker start-ups while using reformers. PEM, is a type of fuel cell which is named after polymer electrolyte membrane. PEM fuel cells are more suitable for transportation applications.