Non-hermityen operatörler ve fizikteki uygulamaları
Non-hermitian operators and their applications in physics channels
  1. Tez No: 169513
  2. Yazar: YELİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HARUN EĞRİFES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Non-Hermiticity, PP-symmetry, pseudo-Hermiticity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET NON-HERMİTYEN OPERATÖRLER VE FİZİKTEKİ UYGULAMALARI DEMİR, Yelin Yüksek Lisans Tezi, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Harun EĞRİFES Aralık 2005, 46 sayfa Kuantum mekaniğine göre; reel potansiyelli Hermityen bir Hamiltonyen için bağlı durumlar reel özdeğerlere sahiptir. Son yıllarda; PP-simetrisine sahip non-Hermityen kompleks Hamiltonyenlerin de reel spektruma sahip olabileceklerinin ortaya çıkmasıyla; bu tip sistemler, fiziğin değişik alanlarında (nükleer fizik, kuantum alan teorisi, yoğun madde fiziği, populasyon biyolojisi) birçok yeni uygulama imkanı buldu. P, uzay refleksiyonu olarak etki eden parite operatörünü; T, kompleks eşlenik operatörü olarak etki eden zaman terslenim operatörünü temsil etmek üzere; PP-simetrik bir Hamiltonyen iki tip davranış gösterir: i. PP-simetrisinin bozulmadığı durumda Hamiltonyenin özfonksiy onları aynı zamanda PP-operatörünün de özfonksiy onlarıdır ve enerji spektrumu reel ve kesiklidir. ii. PP-simetrisinin kendiliğinden bozulduğu durumda; potansiyel PT- simetrik olsa bile bu Hamiltonyene karşılık gelen dalga fonksiyonları PP-simetrik değildir ve enerji özdeğerleri kompleks eşlenik çiftler halinde meydana gelir. Bununla birlikte, PP-simetrik olmayıp reel spektruma sahip olan Hermityen Hamiltonyenler olabileceği gibi, PP-simetrik olup reel spektruma sahip olmayan Harniltonyenler de olabilir. Böylece, Pr-simetrisinin yetersizliği anlaşılmış, pseudo-Hermityenlik çalışmaları başlamıştır.VI Bu tezde; genel olarak çözümleri özel fonksiyonlarla karakterize edilen PT- simetrik potansiyeller ele alınarak bunların enerji özdeğerleri ve dalga fonksiyonlarının iT-simetrisiyle ilişkisi incelenecektir. Anahtar Sözcükler : Non-Hermityen, /T-simetri, pseudo-Hermityenlik
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT NON-HERMITIAN OPERATORS AND THEIR APPLICATIONS IN PHYSICS DEMİR, Yelin Msc. İn Dept. of Pyhsics Supervisor : Doç. Dr. Harun EGRİFES September 2005, 46 pages In view of quantum mechanics; Hermitian Hamiltonians have real spectra. In recent years, there has been considerable work on non-Hermitian Hamiltonians. Among this kind of Hamiltonians, much attention has focused on the investigation of properties of so-called PP-symmetric Hamiltonians. The PT- symmetric but non-Hermitian Hamiltonians have real spectra whether the Hamiltonians are Hermitian or not. Non-Hermitian but PP-symmetric models have applications in different methods such as nuclear physics, quantum field theory, condensed matter physics and population biology. As the operator P represents parity reflection and the operator P represents time reversal, PP-symmetric Hamiltonian has two different properties : i. When PP-symmetry is not spontaneously broken, the eigenfunctions of the Hamiltonian are also eigenfunctions of the PT operators and the eigenvalues of the energy spectrums are real and discrete. ii. When PP-symmetry is spontenously broken; although the potential is PT- symmetric, the eigenfunctions of this Hamiltonian are not PP-symmetric and the eigenvalues of the energy spectrums are complex conjugates.VIII Nevertheless, there are Hermitian Hamiltonians with a real spectrum that are not PP-symmetric and there are PP-symmetric Hamiltonians that do not have a real spectrum. Therefore, PP-symmetry is neither a necessary, nor a sufficient condition for a Hamiltonian to have a real spectrum. So, pseudo-Hermiticity studies have been started. Generally, in this thesis; PP-symmetric potentials have been considered. Also the relations between PP-symmetry and the eigenvalues of the spectrums and the eigenfunctions have been considered.