Revision of the genus Lilium L. (Liliaceae) in Turkey
Lilium L. (Liliaceae) cinsinin Türkiye revizyonu
  1. Tez No: 170703
  2. Yazar: NURSEL İKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADİL GÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Liliaceae, Lilium, Türkiye, moleküler filogenetik, nr DNA ITS, RAPD Analizi. iv, Liliaceae, Lilium, Turkey, molecular phylogenetics, nrDNA ITS, RAPD analysis. m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET LILIUML. (LILIACEAE) CİNSİNİN TÜRKİYE REVİZYONU İkinci, Nursel Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Adil Güner June 2005, 135 sayfa Bu çalışmada, ülkemizin Lilium cinsine ait türleri morfolojik karakterler, çekirdek ribozomal DNA ITS bölgesinin dizi analizi ve RAPD analizi kullamlarak revize edilmiştir. Yaklaşık 700 herbaryum örneği, 13 herbaryumdan ve kişisel koleksiyonlardan ödünç alınarak incelenmiştir. Liriotypus seksiyonunun filogenetik analizi 27 Lilium taksonunun ve dış gurup olarak Liliaceae familyasından 3 türün (Cardiocrinum giganteum, Notholirion thomsonianum ve Nomocharis saluenensis) ITS dizini kullamlarak yapılmıştır. RAPD analizi sonucunda 170 bireye ait 93 bant kullanılarak filogenetik analiz gerçeldeştMlmiştir. 7 tür ayırt edilmiştir, bunlardan birinin iki varyetesi belirlenmiştir. L. artvinense Miscz., L. ponticum K.Koch'un sinonimi durumuna indirgenmiştir. Daha önce Türkiye Florası'nda L. carniolicum Bernh. ex W.D.J.Koch'un alttürü olarak kabul edilen L. ponticum K.Koch tekrar tür düzeyine çıkarılmıştır. Tür tanıma anahtarı verilmiştir. Detaylı morfolojik çalışmalar sonucu herbir taksonun ayrıntılı betimi, o türün yayılışı, habitatı ve tehlike kategorisi ile beraber verilmiştir. İsimler tipifikasyonlan ve tam sinonimleri ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REVISION OF THE GENUS LILIUML. (LILIACEAE) IN TURKEY ikinci, Nursel Ph.D. Thesis, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Adil Güner June 2005, 135 pages The genus Lilium is revised for Turkey with the help of morphological characters, nuclear ribosomal DNA ITS sequence data and RAPD data. Approximately 700 herbarium specimens from 13 major herbaria and from private collections have been examined. Phylogenetic analysis of the section Liriotypus was performed by using ITS sequences of 27 Lilium taxa and as outgroup 3 species from Liliaceae; Cardiocrirmm giganteum, Notholirion thomsonianum, and Nomocharis saluenensis. Phylogenetic analysis was accomplished by using RAPD data of 170 individuals and 93 bands. Seven species are recognized, one of them have two varieties. L. artvinense Miscz. is reduced to synonymy of L. ponticum K.Koch. L. ponticum K.Koch is increased to species status which was formerly assigned as subspecies of L. carniolicum Bernh. ex W.DJ.Koch in Flora of Turkey. A determination key to the species is given. On the basis of detailed morphological studies all taxa are fully described with notes on distribution, habitat and their red list categories. All names are given with complete synonymy and typification as far as possible.