İş birliğine dayalı öğretim tasarımının öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarına, akademik başarılarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi
The effect of cooperative learning on students' learning approaches, academic performance and learning retention
  1. Tez No: 172672
  2. Yazar: ESMA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL FER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretim tasannu, işbirliğine dayalı öğrenme, öğrenme yaklaşımı, derin öğrenme, yüzeysel öğrenme, instructional design, cooperative learning, learning approach, deep learning, surface learning ?'I
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Son yıllarda özellikle okulların öğrencilerine en iyi eğitimi sunma yolundaki artan çabalan, heterojen sınıflarda öğretimin en etkili şekilde nasıl sağlanabileceği yönündeki çalışmaların artmasına neden olmuş ve bu çalışmalar da öğretim tasannu alanında yoğunlaşmıştır. Öğretim tasannu alanında yapılan çalışmalar ile ortaya konan öğrenen merkezli tasarımlardan biri olan işbirliğine dayalı öğretim tasarımları bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Çalışma işbirliğine dayalı öğrenmeyi merkeze alarak öğrenme-öğretme süreci açısından önemli olan öğrenme yaklaşımları, akademik basan ve öğrenmenin kalıcılığı değişkenleri üzerindeki etkisini belirlemeyi hedeflemiştir. Kontrol gruplu öntest- sontest-tekrartest modeline göre gerçekleştirilen araştırma Sultanahmet Anadolu Teknik Lisesi Tesviye Bölümü“Cisimlerin Dayanımı”dersini alan üçüncü sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Deney ve kontrol gruplan 15 'er kişiden oluşmaktadır. Çalışmada, araştırmacı ve uzmanlar tarafından hazırlanarak, geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış akademik basan testi, uygulamadan önce, uygulamadan hemen sonra ve öğrenmenin kalıcılığım belirlemek amacıyla iki ay sonra olmak üzere üç kez uygulanmıştır. Öğrencilerin öğrenme yaklaşımların belirlemek üzere Biggs tarafından geliştirilen Öğrenme Yaklaşımları Envanteri kullanılmıştır. Envanterin dilsel eşdeğerlik, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda;“Akademik başarı öntestinden alınan puanlar kontrol edildiğinde, işbirliğine dayalı öğretim tasannu ile ders alan öğrencilerin akademik basan son test puanlan, anlatım temelli öğretim tasannu ile ders alan öğrencilerin puanlarından yüksektir.”denencesi ispatlanmıştır.“Akademik basan son testinden alman puanlar kontrol edildiğinde, işbirliğine dayalı öğretim tasarımı ile ders alan öğrencilerin akademik basan kalıcılık testi puanlan, anlatım temelli öğretim tasarımı ile ders alan öğrencilerin puanlarından yüksektir.”denencesi ispatlanamamıştır.“Denel işlem öncesi alman derin öğrenme puanlan kontrol edildiğinde, işbirliğine dayalı öğretim tasannu ile ders alan öğrencilerin derin öğrenme puanlan, anlatım temelli öğretim tasannu ile ders alan öğrencilerin puanlarından yüksektir”denencesi ispatlanmıştır.“Denel işlem öncesi alman yüzeysel öğrenme puanlan kontrol edildiğinde, işbirliğine dayalı öğretim tasannu ile ders alan öğrencilerin yüzeysel öğrenme puanlan, anlatım temelli öğretim tasarımı ile ders alan öğrencilerin puanlarından düşüktür”; denencesi ispatlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing efforts made to provide learners with better education by school authorities in recent years have caused an increase in the studies of the most effective instructional design in heterogeneous classes. These studies have mainly been carried out in the field of instructional design. One of the learner centred instructions which has been brought into by the studies in the field of instructional design is cooperative instructional design. The aim of this study is to research the effect of variables such as learning approaches, academic achievement, learning retention regarded important for learning-teaching process by focusing on the collaborative/cooperative learning, In this study pretest-posttest -delayed posttest control group experimental research design was applied using third year students from the Machine Department of Sultanahmet Anatolian Vocational Upper Secondary School in“Strength of Materials”course. After testing the validity and reliability of the academic achievement test prepared by the researcher and the subject-matter experts was conducted before the experiment began and after the experiment was complete. One month after the posttest, delayed posttest was applied to examine the learning retention. Learning Approaches Inventory developed by Biggs was used to find out the learning styles of students participated in this study. Translational accuracy, validity and reliability analyses of the inventory were carried out by the researcher. The analyses of data acquired from the test indicated following findings: The findings supported the hypotheses that“the scores obtained from the posttest of the students receiving instruction within the frame of the cooperative instructional design application are higher than those of lecture based instructional design when pretest scores are taken under control”and hypothesis that“the deep learning scores obtained from the posttest of students receiving instruction by the cooperative instructional design application are higher than those of lecture based instructional design when pretest deep learning scores are controlled.”The findings did not serve to support the hypothesis that“the scores obtained from the deleyed posttest of students receiving instruction by the cooperative instructional design are higher than those of lecture based instructional design when posttest scores are taken under control”and hypothesis that“The findings did not support the hypotheses that ”the surface learning scores obtained from the posttest of students receiving instruction by the cooperative instructional design application are lower than those of lecture based instructional design when pretest surface learning scores are controlled."