Düşsel imgelerle yazı ve resim ilişkisi
Relation between writing and painting throug romantic images
- Tez No: 173832
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazı, Düş, lmge, Resim, 1 -Writing 2 - Dream 3 - Image 4 - Painting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Nesnelerle ve kişilerle kaplı bir evrende birey, nesnel algılarını ve deneyimlerini düşleme yardımı ile kendi iç dünyasında betimler. Sanat kavramı ise dış dünya algılarını düşleme, biçimleme aracılığı ile onun kendisini tanımasında ve tanıtmasında en büyük ifade şekli olmuştur. Yaşamındaki olumsuzlukları olumlu hale getiren“düş”e yeni bir ifade aracı eklemeyi seçer. Yazıyı resimsel yüzeye dahil eder. Resim yapma ve yazı yazma, bireye doğayı açıklamada, kendini ve yaşamını irdelemede yeni kapılar açar. Yazı, somut varlığı ile düşüncelerin, nesnelerin, kavramların tanınmasında birer araç olmuş, lö 3500 yıllarından günümüze değin pek çok medeniyetin, kişilerin varlığını, anılarını bizlere taşımıştır. Geçmişle geleceğin, kişilerin diğer kişilerle iletişimde en büyük unsurlardan biri halini almıştır. Dış dünyadan kendini soyutlayamayan birey, yaşanan tüm olay ve olgularla etkileşime girip bir takım hayalkırıklıkları yaşamış, içinde bulunduğu toplumun genel tavrını, öznel bir durumda yorumlayıp, güvensizlik duymuştur, özellikle yaşamış olduğu, yazılı bir belgenin onun ve sevdiklerinin bazı kayıplarına neden olduğu bir olay sonucu, yazıyı kavram olarak sorgulamasına ve bu etkileşim ile plastik bir eleman olarak yazıyı resim yüzeyine dahil edişine itmiştir. Sanat Eseri Raporunda I. ve III. bölümlerde farklı başlıklar altında, yazının tarihsel süreçte nasıl oluştuğu; hangi amaçlarla kullanıldığı; resim sanatında yazının hangi estetik kaygı ve kavramlara karşılık geldiği örneklendirirken“Düşleme'e özlem”,“Resim, Yazı ve Ben”bölümlerinde süreç içinde elde edilen birikimlerin etkisi ile sanatçı, birey kimliği ile dış dünyada karşılaşılan yazılanların sorgusu, kendi dünyasını sorgulamaya dönüşmüştür. Bu dönüşüm resim diliyle de eş güdüm oluşturmuştur. Farklı malzeme, renk ve yazı, kimi zaman kaligrafik biçimler, düşsel ifade yolu ile resim yüzeyi kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Individual describes her/his objective perceptions and experiences in own internal world through imagining in an universe covered objects and persons. Art conception is the strongest expression formation for her / his self-identity and making oneself known through imagining and formatting of external world perceptions. Individual selects to add a new expression mean“ dream ”which converts negativeness to positiviness in her / his life. Painting and writing open new directions to individual for explaining nature and explicating life and oneself. Writing has been an agent for recognizing of ideas, objects and conceptions and conveyed being of a lot of civilizations and persons and their memories from BC 3500 to today. It is one of the most important elements in communication of persons with the other persons and link between past and future. Individual, who cannot abstract oneself from external world, has been influenced by all events and facte and experienced some disappointments and therefore felt lack of confidence by interpreting the general attitude of society in a subjective manner. Particularly individual, in the result of an event, which was experienced by her/him and caused to loss some persons who he/she enjoys them, has started to interrogate the writing and therefore to include writing as a plastic element to level of painting. While in the I. and III sections of the report of Work of Art, under different headings, the historical evaluation process of writing; it is usage aims; the aesthetic considerations and concepts of the writing in arts are sampled, in the section of“ Missing imagination ”and“ Art, Writing and Me ”the artist started dealing with examining her own world instead of writings she met in the external world by the effect of experiences she obtained in time. This transform has been formed a coordination with painting language. Painting surface has been arranged through different material, color, writing and calligraphic forms, romantic expression.