Sınıfında engelli çocuk bulunan ve bulunmayan okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırmaya yönelik görüşlerinin karşılaştırılması
Comparison of teachers opinions on inclusion who have disabled children in their class and who do not have
  1. Tez No: 173833
  2. Yazar: ÖZLEM OKYAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Inclusion, Pre-school education, teachers, attitudes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarında engelli çocuğun olup olmamasının., kaynaştırmaya yönelik görüşlerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmalım örneklem grubunu, Ankara il merkezinde yaşayan, özel ve resmi anaokulları ile ilköğretim okullarına bağlı anasınıflarmda görev yapan 320 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırmaya ilişkin görüşleri, araştırmacı tararından geliştirilen“Okul öncesi Eğitimde Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Görüşler ölçeği”ve“Okul öncesi öğretmenlerinin Kaynaştırma Eğitimine Bakış Açılan Formu”ile değerlendirilmiştir, öğretmenlere ilişkin değişkenlerin alınması için“Okul öncesi Eğitimcileri İçin Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi, Post- Hoc testlerinden Scheffe ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlan şöyle özetlenebilir: Sınıfında engelli çocuk bulunan okul öncesi öğretmenlerinin, sınıfında engelli çocuk olmayanlara göre daha olumlu görüşler belirttikleri bulunmuştur, özellikle, sınıfında zihinsel engelli ve işitme engelli çocuk bulunan öğretmenlerin, sınıfında engelli çocuk olmayan öğretmenlere göre daha olumlu görüşler belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır. özel eğitimle ilgili okulda ders alan okul öncesi öğretmenlerin, bu konuyla ilgili eğitim almayan öğretmenlere göre daha olumlu görüşler belirttikleri görülmektedir. Lisans ve önlisans mezunlarının, lise ve meslek lisesi mezunlarına göre daha olumlu görüşler belirttikleri bulunmuştur. Kurumlarından destek hizmet alan okul öncesi öğretmenlerinin, destek hizmet almayanlara göre kaynaştırmaya yönelik olumlu görüşler belirttikleri bulunmuştur, özellikle görev yaptığı kurum bir uzmanla işbirliği yapan; rehber, tecrübeli veya yardımcı bir öğretmenden destek alan öğretmenler, destek almayanlara göre daha olumlu görüşler belirtmişlerdir Çocuk sahibi olmayan okul öncesi öğretmelerinin, çocuk sahibi olanlara göre daha olumlu görüşler belirttikleri bulunmuştur. Sınıf mevcudu 1 1-17 olan okul öncesi öğretmenlerinin, sınıf mevcudu 10 ve 10'dan az, 18-25 olanlara göre daha olumlu görüşler belirttikleri bulunmuştur. Sınıfında kaynaştırma öğrencisine hafta içi belirli gün ve saatlerde eğitim veren okul öncesi öğretmenlerinin, sınıfında tam gün eğitim veren öğretmenlere göre daha olumlu görüşler belirttikleri bulunmuştur. Okul öncesi öğretmenlerin yaşları, mesleki deneyimleri, daha önce engelli çocuklarla çalışıp çalışmamaları, mezun oldukları bölümler, görev yaptıkları okul türleri değişkenlerinin kaynaştırmaya yönelik görüşlerinde etkili olmadığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Kaynaştırma, Okul öncesi eğitim, öğretmenler, tutumlar
Özet (Çeviri)
This research was made to investigate the teacher's view towards inclusion concerning their having disabled children in their class or not Sampling group of research consists of 320 teachers who works in private and official kindergartens and kindergartens related to primary schools in Ankara province center. Pre-school teachers views for inclusion was evaluated by 'View scale for pre-school inclusion education' and 'Standpoint form for pre-school inclusion education' developed by researcher. So as to take teacher-oriented variables 'Information form for Pre-school Educators' was used. Data acquired from research was evaluated with t-test for independent group, one way variance analysis and Scheffe from Post-Hoc tests. Research results can be summarized as: It was found mat pre-school educators who have disabled students in the class stated more positive thoughts than the pre-school educators who do not have disabled students in the class. Particularly, it was understood that teachers who have mentally disabled and hearing-impaired students in the class have more positive views than tile teachers who do not have any disabled students in the class. It was found that pre-school teachers who had education for special education at the university stated more positive views than who do not have tins education. It was found mat who have bachelor's degree and two-year degree stated more positive thoughts than tiie ones who only have high school and vocational school education.It was found that pre-school teachers who have support from their instutions stated more positive views than the teachers who do not have support from their instutions for inclusion. It was found that pre-school teachers who do not have child stated more positive views than the pre-school teachers who have child. Pre-school teachers who have 11-17 children as a total student number in the class stated more positive views than the teachers who have 10 and less than 10 and the teachers who have 1 8-25 as a total student number in the class. Pre-school teachers who educate students for specific day and hours in a weekday stated more positive views than the teachers who give full time education. It was understood that pre-school teachers' ages, professional experiences, experiences with disabled children, departments which they were graduated from, school types at which they work variables does not effect the views of teachers for inclusion.