A suggested reading syllabus for A2 (waystage) level learners in regard to the European language portfolio based on the common European framework of reference for languages
A2 seviyesindeki öğrenciler için Avrupa dilleri ortak başvuru kaynağı odaklı Avrupa dil gelişim dosyasına bağlı olarak önerilmiş bir okuma müfredatı
- Tez No: 174888
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Dilleri Ortak Başvuru Kaynağı, Avrupa Dil Gelişim Dosyası, öğrenen merkezli müfredat, öğrenen özerkliği ve kendim değerlendirme, the Common European Framework, the European Language Portfolio, learner-centred syllabus, learner autonomy, and self-assessment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
A2 Seviyesindeki Öğrenciler için Avrupa Dilleri Ortak Başvuru Kaynağı Odaklı Avrupa Dil Gelişim Dosyası' na Bağlı olarak Önerilmiş Bir Okuma Müfredatı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Modern Avrupa dillerini büyük ölçüde günlük hayatı sürdürmek ve seyahat etmek amacıyla öğretme ve öğrenme çabalarının bir parçası olarak, bu deneysel çalışma Avrupa Dilleri Ortak Başvuru Kaynağı ile tam bir uyum içerisinde hazırlanan öğrenen merkezli bir okuma müfredatı geliştirme ve bu müfredatın etkinliğini test etme amacım taşımaktadır. İlgili kaynaklar tarandıktan sonra iki ayrı anket ile 445 öğrenci ve 87 öğretmen üzerinde, dil eğitimi ile ilgili tutum ve tercihler açısından araştırma yapıldı. İçsel geçerlilik düzeyini belirlemek amacıyla her bir anket için Cronbach Alfa değeri hesaplandı. Öğrenci anketinin alfa değeri.874 iken öğretmen anketininki.786 olarak bulunmuştur. Elde edilen veri SPSS 12.0 ile analiz edildi. Bir sonraki basamak ise parça seçimi ve analizinden sonra aktivite hazırlanması oldu. Pilot çalışma öncesi ve sonrasında deney ve kontrol grubunun test edildiği bir deneysel desen kullanılarak, geliştirilen müfredatın pilot çalışması yapıldı. Okuma becerilerini günlük hayata yönelik kullanım açısından yapılan analizde, bağımsız t- testi sonuçlan grupların ön-test ve son-test puanlan arasındaki farkların ortalamalan arasında anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Ancak aradaki fark genel okuma seviyesini geliştirme bakımından anlamlı bulunmamıştır. Geliştirilen müfredat küçük çaplı gruplarla kısa bir zaman diliminde denenmiş olmasına rağmen, sonuçlar, özellikle günlük kullanım için gerekli olan okuma becerilerini öğrencilerin edinmelerine yardımcı olmada müfredatm başanlı olduğunu kanıtlarken, genel okuma seviyesini geliştirmede herhangi bir müfredattan farklı olmadığım ortaya koymuştur. Bu bilgilerin ışığında daha güvenilir sonuçlar elde etmek için gelecekteki araştırmacıların daha büyük çaplı deneysel çalışmalar yapması önerilmektir.
Özet (Çeviri)
A Suggested Reading Syllabus for A2 (Waystage) Level Learners in Regard to the ELP Based on the CEF, Master's Thesis, Ankara, 2006. As a part of the efforts to teach and learn modern European languages, mainly for survival and travel purposes, this experimental study aims to design a learner-centred reading syllabus, prepared in full compliance with the Common European Framework, and it also aims to test how efficient it is. After reviewing the related literature, two distinct questionnaires surveyed 445 learners and 87 teachers about their attitudes and preferences about language learning and teaching. Cronbach's Alpha coefficient for each questionnaire was calculated to find out the internal reliability level. The Alpha level for the learner questionnaire was.874, while it was.786 for the teacher questionnaire. The data gathered from these questionnaires were analysed by using SPSS 12.0. The next step was the preparation of activities after text selection and analysis. The resulting syllabus was piloted with an experimental design containing a control and a treatment group tested before and after the piloting. Independent samples t-test results revealed that there was a meaningful difference between the means of average differences between the control and experimental groups in terms of utilising reading skills for survival purposes. However, the difference was not meaningful in terms of increasing general reading proficiency. Though the suggested syllabus was tested in a limited time with small-scale groups, these results suggested that the syllabus proved effective in helping the students to acquire the reading skills needed, especially on a daily basis, while it is no different from mainstream reading syllabuses in increasing the overall reading proficiency. In the light of these data, it is recommended that prospective researchers should carry out large-scale experimental studies for more reliable results.