Cointegration test of purchasing power parity in developed and developing countries
- Tez No: 17657
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cointegration Test, Unit Root Test, Satınalma Gücü Paritesi, Döviz Kurları, Ticaret Politikaları, Gelişmiş ve Az gelişmiş Ekonomiler. - XV, Purchasing Pover Parity, Cointegration Regression, Unit Root Test, Exchange Rates, Trade Policies. - ii
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET SATINALMA GÜCÜ PARİTESÎ KURAMININ GELİŞMİŞ VE AZ GELİŞMİŞ EKONOMİLERDE COINTGERATION YÖNTEMİ İLE SINANMASI ALISON ERSEN Yüksek Lisans Tezi: iktisat Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Danışman : Prof. Dr. HASAN OLGUN Satınalma gücü paritesi iktisat literatüründe döviz kurlarının incelenmesinde çok sık kullanılan bir kuramdır. Bu tez, kuramın yumuşak sayılamayacak varsayımlara dayandığı gerçeğinden hareketle, satın alma gücü paritesinin, uyguladıkları ticaret politikaları kuramın varsayımlarını geçersiz kılan ülkelerde gerçekleşmeyeceği hipotezini kanıtlamaya çalışmaktadır. Bu hipotezin bir uzantısı olarak, satınalma gücü paritesinin liberal ve serbest dış ticaret politikaları uygulayan gelişmiş ülkelerde geçerli olması beklenebilir. Tezde cointegration yöntemi kullanılarak satınalma gücü paritesinin Türk Lirasa/Amerikan doları ve Türk Lirası/ Alman Markı kurları için geçerli olmadığı, buna -III -karşılık Alman Markı/Amerikan doları kuru için geçerli olduğu gösterilmiştir. Kuramın geçerli olduğu Almanya- Amerika ikilisine uygulanan Error Correction Model (Hata Düzeltme Modeli) satın alma gücü paritesinden sapmaların kısa dönemde ortadan kalkmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COINTEGRATION TEST OF PURCHASING POWER PARITY FOR DEVELOPED AND DEVELOPING COUNTRIES by ALISON ERSEN Master Thesis: Department of Economics, Middle East Technical University Supervisor : Prof. Dr. Hasan Olgun JUNE 1991, pages The theory of purchasing Power Parity is frequently used to analyze the behaviour of exchange rates. However, this theory is based on strict assumptions. The thesis hypotheses that purchasing power parity may not hold between a pair of countries whose trade and balance of payments policies invalidates the assumptions of the theory. By implication purchasing power parity may hold between a pair of countries which employ liberal trade and foreign exchange policies. Employing cointegration tests the thesis shows that purchasing power parity holds between Germany and the United States. In contrast, it is also shown that - x -purchasing power parity does not hold for the Turkish Lira/US dollar and Turkish Lira/Deutche Mark exchange rates. The failure of the theory to hold in Turkey is attributed to the existence of high and variable tariffs in Turkey vhich invalidates the lav of öne price. Finally an error correction model applied to West Germany - United States indicates that deviations from the purchasing power parity in the DM/$ exchange rate are not eliminated within a short time period.