Polianilin/silisyum dioksit kompozit maddesinin sentezi, karakterizasyonu ve iletken film yapımı
Synthesis and characterization of polyaniline/silicon dioxide composites and preparation of conductive films
- Tez No: 177123
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polianilin, Silisyum dioksit, letken polimer kompozit, Adsorpsiyon, Morfoloji, Polyaniline, Silicon dioxide, Conducting polymer composite, Adsorption, Morphology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmada asit ve bazların silisyum dioksit partikülleri yüzeyindeki adsorpsiyonları çalısılmısve bazı termodinamik parametreler değerlendirilmistir. Adsorpsiyon sonuçlarına göre silisyum dioksitpartiküllerinin yüzeyinin bazlara karsı daha istekli bir etkilesime sahip oldukları ve en fazla maddeadsorpsiyonunun NaOH ile olustuğu bulunmustur. Bu çalısmanın ikinci asamasında ise kendiliğindeniletken olan polimer polianilinin sentezini, optimize olmus proses kosullarını kullanarakpolianilin/silisyum dioksit (PANI/SiO2) kompozitleri in-situ polimerizasyon ve ex-situ çözelti karısımıyöntemleriyle üretilmistir. PANI/SiO2 kompozit filmleri damlatma ve döndürerek-kaplamametotlarıyla hazırlanmıstır. HCl asit ile doyurulmus PANI film ve PANI/SiO2 kompozit filmlerinelektriksel iletkenliği ölçülmüstür. Kompozit filmlerin elektriksel iletkenliğinin saf polianilininelektriksel iletkenliğine göre daha fazla olduğu gözlenmistir. PANI ve PANI/SiO2 kompozitlerininkarakterizasyonu UV-Vis, FT-IR ve FL gibi spektroskopik yöntemlerle ayrıca incelenmistir. SiO2partikülleri eklenmesiyle SiO2'lerin klor iyonlarıyla yarısmada olduğu PANI/SiO2 kompozitlerininiletkenliklerindeki artısın kısmen SiO2'lerin doyurma veya safsızlık etkisiyle olduğu anlasılmıstır.Partiküllerin ve filmlerin morfolojileri bir taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarakincelenmistir. SEM ölçümleri, SiO2'lerin kompozit film içinde homojen olarak dağıldığını ve iyi izoleolduklarını göstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the adsorptions of acids and bases on the surface of silicon dioxides particuleswere studied and some thermodynamic parameters were evaluated. According to the adsorptionresults, the silicon dioxide surfaces possessed effective interactions and the most adsorption capacitywas found out with NaOH. The second part of this study aimed to synthesize the inherently conductivepolymer polyaniline using an optimized process to prepare polyaniline/silicon dioxide (PANI/SiO2)composites by in-situ polymerization and ex-situ solution mixing. PANI/SiO2 composite films wereprepared by drop by drop and spin coating methods. The electrical conductivities of hydrochlorideacid doped PANI film and PANI/SiO2 composite films were measured. The composite films exhibitedincrease in electrical conductivity over neat PANI. PANI and PANI/SiO2 composites were alsoinvestigated by spectroscopic methods including UV-Vis, FT-IR and FL. The increase of conductivityof PANI/SiO2 composite may be partially due to the doping or impurity effect of SiO2 where the SiO2compete with chloride ions. The morphology of particles and films were examined by a scanningelectron microscope (SEM). SEM measurements indicated that the SiO2 were well dispersed andisolated in composite films.