The effect of dynamic geometry use together with open-ended explorations in sixth grade students' performances in polygons and similarity and congruency of polygons
Dinamik geometri yazılımlarının açık uçlu araştırmalarla birlikte altıncı sınıf düzeyinde çokgenler ve çokgenlerde eşlik-benzerlik öğrenimine etkisi
- Tez No: 177582
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN KÜRŞAT ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Entegrasyonu, Dinamik Geometri Yazılımı, Açık Uçlu Araştırmalar, Öğretim Teknikleri Deneyi, Technology Integration, Dynamic Geometry Software, Open-ended Explorations, Teaching Experiment
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmanın amacı, dinamik geometri ortamının açık uçlu araştırmalarla birlikte 6. sınıf öğrencilerinin çokgenler ve çokgenlerde eşlik - benzerlik üzerindeki performanslarına etkisini ölçmektir. Öğrenciler, kontrol ve deney grubu olmak üzere iki ayrı gruba ayrılmıştır. Deney grubu ,34 erkek ve 32 kız olmak üzere 66 öğrenciden oluşmaktadır. Kontrol grubu ise 35 erkek ve 33 kız olmak üzere 68 öğrenciden oluşmaktadır. Kontrol grubunda, geleneksel eğitim metodu kullanılırken, deney grubu konuları açık uçlu araştırmalarla birlikte dinamik geometri ortamında çalışmıştır. Çalışmada, araç olarak Geometri testi ve Bilgisayarlı Eğitime Karşı Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Geometri testi, deney ve kontrol grubunun her ikisine de ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Bilgisayarlı Eğitime Karşı Tutum Ölçeği eğitimin sonunda sadece deney grubuna uygulanmıştır. Ayrıca kamera yardımıyla kayıt altına alınan sınıf gözlemleri ve seçilmiş öğrencilerle yapılan röportajlarla nitel datalarda toplanmıştır. Ön test skorlarının değerlendirilmesi sonucunda tüm grupların eğitimin başında eşit durumda olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, son test ve kalıcılık testleri bağımsız t test analizi ile değerlendirilmiştir ve deney grubunda kontrol grubuna göre belirgin bir iyileşme görülmüştür. Ardından, Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı kullanılarak, Bilgisayarlı Eğitime Karşı Tutum Ölçeği ile Geometri Testi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca,bu sonuçlar niteliksel analizle de desteklenmiştir.Özetle, bu çalışma Dinamik Geometri ortamının, açık uçlu araştırmalarla birlikte öğrencilerin çokgenler ve çokgenlerde eşlik-benzerlik konularındaki performansını arttırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of using a dynamic geometry environment together with open-ended explorations on sixth grade students? performance in polygons and congruency and similarity of polygons. Two groups of sixth grade students were selected for this study: (1) An experimental group composed of 66 students whom 34 were boys and 32 were girls; and (2) a control group composed of 68 students whom 35 were boys and 33 were girls. While the students in the control group received instruction via traditional methods, the students in the experimental group studied the same topics by open-ended explorations in a dynamic geometry environment. Geometry Test (GT) and Computer Attitude Scale (CAS) were used as data collection instruments. All students had taken the GT as pre-test, post-test, and delayed post test. However, CAS was administered only to the experimental group at the end of the instruction. Furthermore, some qualitative data were collected through video-taped classroom observations and interviews with selected students. Pre-test scores showed no statistical difference between control and experimental group students in terms of their performances in polygons and congruency and similarity of polygons before the study. On the other hand, the results of the post and delayed-post tests which are analyzed by independent t test showed that experimental group achieved significantly better than the control group students. In addition, a statistically significant correlation between CAS and GT was observed. Those results were also supported by the qualitative data. In conclusion, the results indicated that dynamic geometry environment together with open-ended explorations significantly improved students? performances in polygons and congruency and similarity of polygons.