Genelleştirilmiş Ramanujan toplamlarının özellikleri ve uygulamaları
Properties of generalized Ramanujan sums and its applications
- Tez No: 178267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Ramanujan Toplamları, Genelleştirilmiş Totient Fonksiyonları, Genelleştirilmiş Möbius Fonksiyonları, Generalized Ramanujan Sums, Generalized Totient Function, Generalized Möbius Function
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
n , r ve Möbius fonksiyonu olmak üzere C = ile tanımlanan Ramanujan toplamının iki genellemesi Ecford Cohen tarafından Jordan'ın Totient fonksiyonu ve Cohen'nin Totient fonksiyonu kullanılarak sırasıyla, ve biçiminde verilir.Tom Apostol tarafından Dirichlet çarpımının genellemesi olarak verilen çarpımında özel durumda alınırsa C ye dönüşür. Bütün bu genellemelerde Möbius fonksiyonu nin aritmetik ifadesinde hiçbir değişiklik olmamıştır.C nin yeni bir genellemesi, klasik Ramanujan toplamında alışılmış Möbius fonksiyonu nin yerine Souriau-Hsu Möbius fonksiyonu yazılarak tanımlanır ve bu genelleme = şeklinde verilir (Laohakosol ve ark. 2006).
Özet (Çeviri)
The Ramanujan sum is defined by C = where n , r and is the Möbius function.Two generalizations of C have been obtained by Ecford Cohen using the Jordan?s Totient function and the Cohen?s Totient function . These generalizations are given by= andrespectively.Tom Apostol introduced the sum which is generalized the Dirichlet convolution and reduced C with . All these generalizations do not affect the Möbius function in their arithmetical representations.A new generalization of the Ramanujan sum is defined by replacing the usual the Möbius function in the classical Ramanujan sum with the Souriau-Hsu Möbius function , and this generalization is given by = ( Laohakosol ve ark. 2006).