The effects of computer assisted pronunciation teaching on the listening comprehension of intermediate learners
Bilgisayar destekli telafuz öğretiminin orta seviyedeki öğrencilerin dinlediklerini anlamaları üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 217176
  2. Yazar: AHMET ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ECE SARIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Computer Assisted Pronunciaiton Teaching, English Language Teaching
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı Bilgisayar Destekli Telaffuz Öğretiminin ( BDTÖ) Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda orta öncesi düzeydeki İngilizce hazırlık öğrencilerinin dinlediklerini anlamaları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Telaffuz öğretiminde farklı öğeler üzerinde yoğunlaşmanın dinleme üzerinde etkisini ortaya çıkarmak için, her biri on üç öğrenciden oluşan üç grubu parçalar (sesler), parçalar (sesler) üstü öğeler ve kontrol grupları olarak ele aldık. Eğitim süresinden önce ön-test sonrasında ise son-test üç gruba da uygulandı. 6 ardışık hafta, 4'er saat süreyle Tell Me More ve Ellis Master Pronunciation programlarını kullanarak BDTÖ uygulandıktan sonra Kruskal-Wallis H ve Wilcoxon sonuçları sesler üstü ve ses grubu lehineydi. Deney gruplarının ön-test ve son-test sonuçları arasında istatiksel olarak fark varken kontrol grubunun ön-test ve son-test sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Fakat üç grubun son test sonuçları arasında eğitim süresinin kısa olması, öğrenci sayısının azlığı ve laboratuarın fiziksel ve teknik yetersizlikleri gibi kısıtlıklara bağlı olabilecek nedenlerden anlamlı bir fark bulunamadı. Anahtar Kelimler: Bilgisayar Destekli Telaffuz Öğretimi, İngiliz Dili Öğretimi
Özet (Çeviri)
This study attempts to investigate the effects of Computer Assisted Pronunciation Teaching on the improvement of listening comprehension of pre-intermediate preparatory class students at Selçuk University. To determine the relation between pronunciation training focus and the improvement of listening comprehension, we had three groups of pre-intermediate students as segmental, suprasegmantal and control groups, which are each composed of 13 students. At first, a pre-test was administered to all the three groups. After 6 consecutive weeks of CAPT, the results of post-test were in favor of supra-segmental group and segmental group, respectively. The differences between the experimental groups? pretests and post-tests results were statistically significant for the suprasegmantal and segmental groups, but not significant for the control group. However, the differences between the post-tests results of the all the three groups were not significantly high because of such limitations as time and the number of the students, and the lab?s technological and physical inadequacy.