Bazı yeni 1,2,4-triazol türevlerinin sentezi, antioksidan ve asitlik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of same new 1,2,4-triazole derivatives, investigating of their antioxidant and acidic properties
  1. Tez No: 179302
  2. Yazar: GÜL KEMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-alkil(aril)-4-(4-etilbenzilidenamino)-4-5-dihidro-1H-1, 4- triazol-5-on, 4-etilbenzaldehit, pKa, potansiyometrik titrasyon, antioksidan, 3-alkyl-(aryl)-4-amino-4, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, 4- ethylbenzaldehyde, pKa, potentiometric titration, antioxidant
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalısmada, öncelikle çalısma için gerekli olan 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4-5- dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesigi sentezlenmistir. Sonra bu bilesiklerin 4- etilbenzaldehit ile reaksiyonları incelenmis ve 6 adet yeni 3-alkil(aril)-4-(4- etilbenzilidenamino)-4-5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesigi elde edilmistir. Sentezlenen 6 yeni bilesigin yapısı IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV spektrum verileri kullanılarak aydınlatılmıstır. Çalısmanın orijinal bölümünde ikinci olarak sentezlenen 6 yeni 3-alkil(aril)-4-(4- etilbenzilidenamino)-4-5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bilesiginin dört farklı çözücüde (izopropil alkol, N,N-dimetilformamid, tert-bütil alkol, aseton) tetrabutilamonyum hidroksit (TBAH) ile potansiyometrik titrasyonları yapılmıs ve yarı nötralizasyon metodu ile HNP ve pKa degerleri tayin edilmistir. Çalısmada son olarak sentezlenen bu 6 yeni bilesigin antioksidan özellikleri incelenmis ve bulunan sonuçlar tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly six 3-alkyl-(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds requiring for this study were synthesized. Then, reaction of these compounds with 4-ethylbenzaldehyde were investigated and six new 3-alkyl-(aryl)-4- (4-ethylbenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were obtained. In order to identify the six new compounds sythesized in the study, spectroscopic methods including IR, 1HNMR , 13CNMR, UV were used. The second original part of this study, synthesized six new 3-alkyl-(aryl)-4-(4- ethylbenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds of potantiometric titration with TBAH and HNP and pKa values were determined by main of half notralization method. Finally anti-oxidant properties of synthesized six new compounds were investigated and conclusions of this study were discussed.